Андрій Бондар: Сьогоднішнє українське відродження – це диво

Як не крути, а сьогодні Україна, що протистоїть Росії, це не лише Україна as it is. Це й вічні історичні суперечності, які формують її строкате тло. Це і і Київська Русь, і Новгородська республіка, і Галицько-Волинське князівство, і Велике Князівство Литовське, і Річ Посполита, і Австро-Угорська імперія, і Оттоманська Порта, і Кримське ханство, і Запорозька Січ, і Шведське королівство… Всі ці суперечності нікуди не зникли. Вони інтеґрувалися в українську ідею невидимими сутностями, формуючи її різноголосий еґреґор. Сьогоднішня Україна – не лише “українська Україна”, а й сума її історичного та культурного досвіду.

Чи протистоїть вона монолітній сутності? Ні, бо з протилежного боку і Золота Орда, і Візантія, і Московське царство, і Російська імперія, і СРСР. Вони також усі втілені в сучасній Росії, яка не є лише собою. І нас, і їх формувало ХХ століття з його модами, тенденціями, травмами, комплексами, ізмами, які у свій спосіб працювали в режимі привласнення-відторгнення, довівши нас до сьогоднішнього дня, до цього конфлікту суперечливих, різних стихій. Створених по-різному, для різного, завдяки різному і всупереч різному.

Україна доклалася до створення Росії та російської ідеї. Зближення цих двох стихій передбачало наше розчинення в російському, нівелювання історичної пам’яті, стирання власної ідентичності. Повільне вмирання українського було, водночас, вмиранням усіх інших історичних складових. Сьогоднішнє українське відродження – це диво. України не мало би бути. Після пережитого нами лише доживають і аж ніяк не живуть. Ми живемо у настільки благословенний і світлий час, що іноді забиває подих. Ми живемо перед загадкою майбутнього. Нам пощастило і саме на нас покладено велику відповідальність. Бо після нас уже, властиво кажучи, вже ніколи не буде так, як було колись. Усе буде по-іншому. І це зробимо для себе тільки ми самі. Це суб’єктність, маленькі й великі мої. Перше народження української суб’єктності. Дорогою ціною і contra spem spero.

Христос воскрес!

Це була спроба великоднього казання. )))

Джерело

3594045_bab29192

 

ілюстрація: Ольга Кваша

1 Kommentar

Kommentare sind deaktiviert.