Зустріч правозахисників та омбудсманів України і Росії у Харкові. Подія, про яку заговорили тільки сьогодні.

Я, разом із представниками низки українських правозахисних організацій, взяв участь у зустрічі правозахисників та уповноважених з прав людини Росії і України.

Ця зустріч справила на мене вельми позитивне враження. Я був щиро радий нагоді особисто познайомитись з легендарними людьми,— Світланою Ганушкіною, Левом Пономарьовим, Олегом Орловим, Олексанром Черкасовим.

Я був втішений, що уповноважені з прав людини Валерія Лутковська та Елла Памфілова відгукнулись на заклик правозахисників і прибули до Харкова, аби обговорити можливі спільні дії щодо забезпечення дотримання людських прав у Донецькій та Луганській областях.

 

Зустріч відбувалась так. Спочатку уповноважені з прав людини та правозахисники спільно обговорювали ситуацію, що склалась в зоні проведення АТО. Лунали пропозиції, аби всім спільно виступити у ролі миротворців. Але опісля ґрунтовного обговорення, учасники зустрічі вирішили зосередитись на двох стратегічно важливих з точки зору дотримання людських прав моментах:

1. Об’єднанню зусиль заради якомога швидшого звільнення всіх осіб, право яких на вільне пересування порушене (себто, заручників, яких незаконно утримують терористи, а часом і використовують у якості «живого щита»).

2. Об’єднанню зусиль заради якомога ширшого розповсюдження правдивої інформації про стан справ з дотриманням людських прав в зоні проведення АТО.

Далі уповноважені з прав людини України та Російської Федерації мали окрему робочу зустріч, а правозахисники працювали на спільною заявою. Дискусія була гаряча, але плідна. Заяву склали і опісля трьох раундів внесення поправок до тексту.

Уповноважені з прав людини України та Російської Федерації ознайомились з текстом заяви і в цілому схвалили її текст:

Ми, правозахисники України і Російської Федерації, оголошуємо про створення спільної правозахисної місії з тим, щоб сприяти збереженню життя, здоров’я та безпеки місцевих жителів, що опинилися в зоні бойових дій, на територіях Донецької та Луганської областей України.

Перші і найважливіші завдання – звільнення насильно утримуваних осіб та забезпечення виходу мирного населення в безпечні зони. Ми закликаємо всі сторони конфлікту до негайного і безумовного звільнення незаконно утримуваних цивільних осіб, які не брали участі у збройному протистоянні.

Багато хто з них зазнає жорстокого і нелюдського поводження, побиття і тортурів. Не відоме навіть їх загальне число. Заручниками ситуації, що склалася, по суті стали багато тисяч мирних громадян.

Ми закликаємо всі сторони конфлікту забезпечити цим людям безпечний і безперешкодний вихід із зони бойових дій. Ми маємо намір зробити всі можливі зусилля для досягнення цих цілей, для сприяння та дотримання прав людини, які стоять поза політикою і над політикою, і об’єднують громадянське суспільство наших двох країн.

Уповноважені з прав людини України і Російської Федерації висловили свою згоду підтримати діяльність цієї місії в рамках своїх повноважень

Решта часу, який залишався до початку прес-конференції був присвяченій дискусії навколо заяви та вироблення механізмів співпраці правозахисників та уповноважених з прав людини задля дотримання людських прав в зоні проведення АТО. Зокрема, учасники зустрічі констатували, що значна кількість мирного люду має бажання, але не має можливості вільно і без втрат залишити зону проведення АТО і перебратись до тих областей України, де немає всіх тих жахтіть, які відбуваються зараз у Донецькій та Луганській областях. По суті, ці люди є заручниками обставин (до спричинення яких багато хто з них долучився,— авт.). Опісля палких дискусій, учасники зустрічі солідаризувались з позицією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини пані Валерії Лутковської, яка полягає в тому, що мирні люди, які бажають залишити зону проведення АТО, мають вільно переміститись до будь якої області України. А далі,— також вільно, за бажанням,— до будь якої країни світу. Пані Лутковська наголосила, що особисто буде контролювати дотримання права на вільне переміщення. Разом з цим, вона категорично заперечила можливість, з будь яких міркувань, безконтрольного переміщення громадян України, зокрема дітей, на територію Російської Федерації. І з цією позицією Уповноваженого ВР України з прав людини учасники зустрічі солідаризувались.

За результатами зустрічі уповноважені з прав людини України та Російської Федерації, російські та українські правозахисники влаштували прес-конференцію.

Пропоную перегляну вступні виступи учасників прес-конференції.

Вступне слово Михайла Чаплиги:

Виступ Валерії Лутковської:

Виступ Елли Памфілової:

Олександр Черкасов оголошую спільну заяву:

Виступ Аркадія Бущенка:

* * *

У зустрічі взяли участь:

Делегация РФ

Элла Памфилова – Уполномоченный

Правозащитники РФ Лев Пономарёв, Александр Черкасов, Светлана Ганнушкина, Олег Орлов, Андрей Юров, Елизавета Глинка, Сергей Кривенко, Алла Полякова

Делегация Украины

Валерия Лутковская – Уполномоченный
Чаплыга Михаил – Секретариат Уполномоченного
Юрий Белоусов – Секретариат Уполномоченного
Ирина Кушнир – Секретариат Уполномоченного

Правозащитники Украины Александра Матвийчук, Аркадий Бущенко, Андрей Черноусов, Юлия Красильникова, Потеряева Ирина, Колесник Виктор, Смородинский Виктор, Виктор Гарбар, Геннадий Токарев

Миссия ООН: Денис Кобзин

Наблюдатели:
Ms. Martha Barbosa (Team Leader) – Представитель миссии ОБСЕ
Ms. Haydee Vasques (Human Rights Focal Point) – Представитель миссии ОБСЕ
Mr. Gilles Lelong (Monitor) – Представитель миссии ОБСЕ
Ms. Margarita Vasquez – Представитель миссии ОБСЕ

 

* * *

Світлини з зустрічі можна переглянути тут:

http://www.facebook.com/viktor.garbar/posts/10203402605039519

* * *

І на сам кінець. Моя участь у зустрічі не була випадковою. На першій прес-конференції ІЦ «Майдан Моніторинг» щодо моніторингової місії в Криму відзначено:

Що можна зробити, аби покращити стан?

1. Посилити роль омбудсмена в Криму, включно з додатковим державним фінансуванням, оскільки він залишається єдиною українською установою, що зберігає якійсь вплив на дотримання прав людини в Криму на даний момент.

2. Посилити співробітництво з офісом омбудсмена в Російської федерації та російськими правозахисниками в якості слабкої, та все ж не безнадійної міри впливу на уряд Російської федерації.

На другій було наголошено:

Є лише два напрями, за якими ми можемо працювати:

  • партизанські методи, при яких люди наражаються на небезпеку, але мають змогу працювати разом з правозахисниками, громадськими активістами, журналістами;

  • намагання порозумітися з апаратом омбудсмена Росії. Це единий легальний шлях, яким ми можемо зараз працювати. Мінімальні успіхи від співпраці з російським омбудсменом досягнуті. Вона відвідувала Крим, зустрічалась з Меджлісом, склала звіт. Це може сприяти позірному обмеженому неповному дотриманню засадничих прав людини. Стандарти дотримання прав людини в Росії самі по собі є заниженими. Люди звикли до цього і це не викликає спротиву. Це найстрашніше.

ІЦ «Майдан Моніторинг» вітає намір українських та російських правозахисників, омбудсманів України та Російської Федерації зробити все можливе задля забезпечення людських прав в зоні проведення АТО.

 

Віктор Гарбар,
координатор проектів
ІЦ «Майдан Моніторинг»

 

P.S. Перше повідомлення про зустріч з’явилось на сайті Уполномоченный по правам человека в Российской Федерации. Сьогодні з’явився прес-реліз на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також в низці Інтернет-ресурсів. Зустріч правозахисників мала б стати в ряд найважливіших новин як не у п’ятницю, так у суботу. Але трагічна загибель 49-ти українських військових, що сталась на летовищі у Луганську, блокувавши інформацію про зустріч, підкреслила її важливість.