Право на ефективний доступ інвалідів до правосуддя має бути реалізовано

canada_seminar 006

canada_seminar 017

canada_seminar 040

canada_seminar 047

canada_seminar 060

canada_seminar 072

canada_seminar 074

canada_seminar 077

canada_seminar 089

Освітній семінар “Використання Конвенції про права інвалідів для ефективного доступу до правосуддя” був проведений ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» для представників інвалідських організацій 15 січня 2015 року в м. Чернігові.
Право на ефективний доступ інвалідів до правосуддя закріплено на міжнародному рівні, а саме в статті 13 Конвенції про права інвалідів. Мета Конвенції про права інвалідів, прийнятої Організацією Об’єднаних Націй у 2006 році, та ратифікованої Україною у 2009 році, полягає «в заохоченні, захисті і забезпеченні повного і рівного здійснення всіма інвалідами всіх прав людини та основних свобод, а також у заохоченні поваги притаманного їм достоїнства».
У вітальному слові Олександр Підгорний, керівник ГО «Чернігівський Центр Прав Людини» зауважив, що захід покликаний не тільки підвищити рівень знань учасників, але і налагодити співпрацю у захисті прав та просуванні інтересів осіб з обмеженими можливостями.
Про важливість забезпечення рівного доступу до правосуддя було зазначено у виступі Ірини Протченко, директора Чернігівського обласного центру з надання вторинної безоплатної правової допомоги.
Михайло Дворніченко, керівник адвокатського об’єднання «Укрправозахист» детально розповів про статті Конвенції та їх реалізацію на практиці. Учасники заходу детально розглянули ст. 13 «Доступ до правосуддя» та ст. 21 «Свобода висловлення думки та переконань і доступ до інформації» Конвенції ООН про права інвалідів.
Враховуючи важливу роль і особливе значення «доступності» в реалізації прав людей з інвалідністю, учасники заходу навчалися методам забезпечення доступності системи правосуддя. По суті, проектування масових споруд з урахуванням потреб осіб з інвалідністю – це не така і складна проблема. Усі вимоги чітко викладені в різних технічних регламентах і нормативних актах. Ніяких надприродних технологічних рішень вона не вимагає. Потрібно лише зважити на те, що навколо є люди, яким жити набагато складніше, ніж тим, хто не має явних фізичних проблем, і намагатися полегшити їм життя.
Жваво обговорювалось також питання поінформованості інвалідів про порядок надання судових послуг. Звісно, знати всі судові процедури учасникам процесу не обов’язково, проте саме покращення інформування про послідовність кроків при зверненні до суду і строки розгляду справ не буде зайвим. Також не слід недооцінювати такі можливості інформування громадян, як преса, телебачення та мережа Інтернет, та звертати увагу на якість подання в них правової інформації.
Активну участь в організації та проведенні семінару брали Світлана Федорова, керівник Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів «Шанс», та Дмитро Соболєв, голова ради громадської організації «Центр медико-соціальної та фізичної реабілітації інвалідів з порушенням фізичного розвитку «Інтеграція».

Діяльність проходить за підтримки Канадського фонду місцевих ініціатив.