Українським воякам від польського комбатанта Вересня 1939

Польські медіа та експертні середовища переповнені дискусіями: чи варто збройно допомагати Україні? На статтю Збігнєва Буяка “Польща на межі зради” відреагував Президент Польщі Броніслав Коморовський. Уряд Польщі направду перебуває в хаотичному розпачі. Тисячі проплачених кремлівських тролів атакують інтернетресурси. Інформаційна війна Росії, котра давно перейшла польські кордони, виходить на нові рубежі. І тому надзвичайно важливо не піддаватися паніці самим, і не дозволяти панікувати нашим братам з Польщі. У цей час надзвичайно важливим є  розуміння справжньої ситуації: Польща теж на війні, але не усвідомлює того, як і багато хто з українців не усвідомлював реалій війни вже у переші дні Революції Гідності.

В такій ситуації надзвичайно важливим є кожний щирий і тверезий голос, кожна найменша дія польського суспільства у обороні від спільного ворога.  “Майдан” часто друкує матеріали про реальну польську допомогу Україні, про польські візії тощо. Сьогодні пропонуємо переклад короткої репліки польського комбатанта вересневих подій Болеслава Ковальського (” Віхор”) , 98-річного ветерана, вояка  9-го полку легкої артилерії в Седльце, а згодом вояка Армії Крайової.wicher_fot_facebook

Він звертається до українських вояків, котрі боронять рідну Україну, котрі рятують Європу від рашистської навали. “У 1939 році, я , молодий солдат 9-го артилерійського полку разом з українцями пліч-о-пліч  бився  з гітлерівськими військами. Ми були разом на марші, спільно бачили в  Кобрині спостерігав жахи війни. Тоді ці вояки  були на боці поляків, сьогодні ми перебуваємо на боці українців, які борються проти російських військ та людей, яких охрестили “сепаратистами”.

Українські солдати, хоробрі хлопці,  я хочу вам сказати, що я добре знаю, що ви зараз відчуваєте. Я знаю,  як  це стояти на першій лінії фронту, бути смертельно втомленими, голодними, стурбованими за свою сім’ю. Але перш за все, я знаю, яке це – втрачати надію. І в цей важкий час, я бажаю Вам, щоб власне надії ніколи не бракувало Вам у бою.”

Цитата за http://www.fronda.pl/a/polski-zolnierz-kampanii-wrzesniowej-do-braci-ukrainskich,46567.html

Володимир Ханас