Черговий вишкіл з тактичної медицини розпочався у Полтаві

Тактична медицина. Цю не складну, але вкрай важливу для виживання науку абсолютно ігнорували в українських збройних силах. Крім того, на жаль, сучасні “натівські” аптечки має лише невелика кількість наших захисників. Процес лише розпочався. Але забезпечити усіх бійців сучасними аптечками – лише половина справи. Потрібно навчити користуватись її складовими. Потрібно знати як правильно підходити до пораненого бійця, як зупиняти кровотечу і т. ін.

20150425-DSC_1636
Як завжди, добровольці та волонтери не чекають поки державний механізм розкрутиться і вирішить таке важливе питання навчання кожного вояка азам тактичної медицини. ГО “Самооборона Майдану”, Управління військово-патріотичної роботи та територіальної оборони ЦК ТСО України в Полтавській області, Центр виживання та спеціальної підготовки «SEAL» під патронатом народного депутата України Сергія Висоцького розпочали в Полтаві вишкіл другого рівня підготовки інструкторів тактичної медицини за протоколами ТССС.

20150425-DSC_1650
По закінченню першого рівня, курсанти набули початкових знань і навиків з особливостей переміщення до пораненого в зоні вогневого контакту, його первинного огляду, виявлення та ідентифікації найбільших загроз для здоров’я пораненого, порядку застосування спеціальних медичних засобів, а також інших важливих специфічних знань, необхідних для порятунку себе або свого товариша на полі бою від наслідків поранень, які дають найбільший відсоток загрози летального результату, а саме: кровотечі, пневмотораксу, непрохідність дихальних шляхів (близько 98%).

20150425-DSC_1658
Другий рівень — майстер-клас, котрий наразі проводить лікар-хірург Кирило Орлов, – має на увазі обов’язкове проходження базового вишколу, з подальшим його вдосконаленням та поглибленням специфічних знань та навичок. Сьогодні був перший, теоретичний день. Завтра вишкіл продовжиться в польових умовах.

20150425-DSC_1672
Третій рівень, котрий ще потрібно буде пройти курсантам-добровольцям – інструкторський, окрім всього, вивчає методику викладання і надає право навчати різні категорії людей: від мобілізованих і волонтерів до бійців спеціальних підрозділів базового курсу тактичної медицини.
У терміні «Тактична медицина» ключовим є слово «тактична»: якщо не спрацьовує тактика (чи її немає взагалі) – у справу вступає медицина. Якщо немає навичок надання першої допомоги чи самодопомоги на полі бою – вижити не можливо!

20150425-DSC_1648

Ігор Кіянчук, ІЦ “Майдан-Моніторинг”

Фото автора

Über Ігор Кіянчук 216 Artikel
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан