Кінолекторій “Катинь. Листи з раю”. Показ фільму до 75-х роковин Катинського злочину

11143133_473165002838139_8727355864300003980_oДокументальний фільм “Катинь. Листи з раю” розповідає про один з найбільш докладно задокументованих радянських воєнних злочинів. Стрічку покажуть 29 квітня у Києві в рамках Кінолекторію УІНП та з нагоди 75 роковин Катинського злочину.

Середа, 29 квітня, 18.00
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
м. Київ, вул. Володимирська, 60,
Червоний корпус, ауд. 329
Вхід вільний за попередньою реєстрацією: https://docs.google.com/forms/d/1JjCD2iLFm0lGK1GzYAoauYzDaoXeiARvCSF2AhmDuz4/viewform

У стрічці “Катинь. Листи з раю” перетинаються дві пам’яті про трагедію. Одна – це пам’ять катинських дітей, нащадків польських військовополонених, яких розстріляли органи НКВС у Катинь, Харкові, Биківні та Мідному навесні 1940 року. Друга – це те, що знають і пам’ятають про ці події діти Катині – молоді росіяни, що мешкають у місцевості, яка дала ім’я злочину.

Фільм створений українськими режисерами Богданом Коровченко та Софією Чемерис © 07 Продакшн, “Інтер” і вперше був показаний у ефірі у квітні 2011 року. Для стрічки автори записували інтерв’ю з родичами жертв катинської трагедії. Одним із оповідувачів є лауреат премії Оскар – Анджей Вайди, батько якого був вбитий НКВД у Харкові навесні 1940 року.

В основі документальної стрічки – історія сім’ї, яка проживає неподалік Катинського лісу. Вона небагато знає про радянський злочин. Старші члени родини переконані, що це німці розстріляли офіцерів, молодші ж не надто цікавляться історією. Автори фільму показують сім’ї листи та нотатки жертв (знайдені під час ексгумації при тілах вбитих офіцерів, вони потрапили до близьких кількадесят років після написання), а також сімейні розповіді. Ці факти змінюють героїв фільму.

У дискусії після фільму візьмуть участь історик Олександр Зінченко, автор книжки “Година папуги. Українські сторінки Катині” та Генеральний Консул Республіки Польща у Києві Рафал Вольський. Модеруватиме зустріч Іван Патриляк. Показ фільму відбуватиметься в рамках циклу “Кінолекторій” Українського інституту національної пам’яті.

Подія у Фейсбуці – ТУТ