Евгений Шаповалов: Пророческие слова Олексы Тихого

Почему мы должны переименовать все улицы по трассе от Славянска по Константиновку в “Проспект імені Олекси Тихого”?

Тихий это один из нас. Он родился у нас, жил с нами, переживал все то, что переживали мы. Но, почему-то, он видел все по другому, не так, как мы. Видел глубже, смог видеть сквозь пелену, которой закрывала наши глаза та коммунистическая власть…

Тихий – Пророк. Иоанн Златоуст говорил, что плохо тому народу, у которого нет Пророка, но еще хуже, и это есть тягчайшим грехом, если этот Пророк есть, но его забыли. Олексу не только забыли, – его запретили. Не поэтому ли мы и живет так плохо, не поэтому все вселенские беды сегодня и нахлынули на нас?

Еще в далекие 60-е годы прошлого столетия Олекса Тихий писал : “У Донецькій області живуть 2,7 мільйона українців, 1,9 млн. росіян, 103 тис. греків, білоруси, євреї, вірмени, татари та інші. Приблизно такий же національний склад Ворошиловградської області. Але Донеччина не держава, а складова частина України. Росіяни та інші народи в ній не мають права автономії чи складової частини, як Квебек у Канаді, татари, удмурти чи якути в Російській Федерації, аджарці чи осетини в Грузії і т. д. Росіяни та інші повинні знати українську мову, терпіти принаймні, якщо не шанувати, культуру, традиції, звичаї народу, серед якого живуть. Російськомовні вузи на Донеччині — це порушення суверенітету держави. Людей, що живуть на Донеччині і зневажають український народ, можна порівняти з колоністами і плантаторами, якими були, наприклад, іспанці чи англійці в Америці, Індії, Австралії в XVII ст., німцями, болгарами, греками на землях запорозьких козаків, у тім числі на Донеччині, з ласки Катерини Другої у XVIII ст.”.

“Донеччина — це 1/6 всього населення Української РСР. Її культурний та національний розвиток може послужити або гарним прикладом для всієї України в разі її нормального розвитку, або ганебним, холероподібним…”.

Не Пророк ли человек, который мог объяснить и предсказать случившееся сегодня задолго до этого?

Товарищество имени Олексы Тихого предложило Донецкой ОДА, и получила поддержку, переименовать улицы по трассе от Константиновки до Славянска в “Проспект імені Олекси Тихого”.

На автопробеге 8 мая мы расклеяли по предполагаемому проспекту таблички с текстом переименования.

далі буде…

Евгений Шаповалов, ИЦ “Майдан Мониторинг”