Стартувала теренова гра «Гурби-Антонівці»

На межі Тернопільської та Рівненської областей відбулося офіційне відкриття найбільшої в Україні військово-патріотичної гри «Гурби – Антонівці-2015», яка присвячена пам’яті одного із учасників, бійця АТО Володимира Гарматія, що загинув під Луганськом. На урочистому відкритті організатори гри – представники Молодіжного Націоналістичного Конгресу(МНК), передали його рідним відзнаку «За екстремальні та бойові акції» та «Ідея. Кадри. Боротьба», що присуджуються лише дійсним членам МНК за особливі заслуги.

Офіційна частина розпочалося з хвилини мовчання за загиблими на війні з Росією, а після – благословенням та освяченням учасників отцем Андрієм та протоієреєм В’ячеславом Кізіловим. Окрім цього, священики передали жовто-блакитний прапор з побажаннями гравцям «Гурб» від бійців з Луганська.

Для того, щоб привітати учасників з’їхалося багато гостей, серед них були й ветерани УПА Володимир Чермошенцев, що воював на цих теренах, і рік тому переїхав з окупованого Криму до Тернополя, а також Олександра Світла на псевдо «Зірка», що була розвідницею з 1943 року. Також на офіційну частину завітали колишні учасники гри, бійці АТО, волонтери, народні депутати, представників канадської діаспори та місцевої влади, зокрема, був присутній голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Перед присутніми виступив МНКівець Олександр Бойко – заступник командира з виховної роботи 2-го батальйону Національної Гвардії України, що був поранений під Слов’янськом: «Війна триватиме, поки є наша Батьківщина. Ця гра навчить вас бути ефективними: і на війні, і в громадському секторі. Як говорив Дмитро Донцов, «сума слабких не дає сили». Тож я бажаю вам бути сильними і вчитися перемагати себе. Протягом трьох днів ви будете супротивниками, проте – умовними. Пам’ятайте: ви – українці, ви – однодумці, і ви поведете за собою тих, хто так само будуватиме Україну».

Цьогорічна кількість учасників – рекордна, організаторам навіть прийшлося збільшувати квоту з 300 на 400 чоловік, серед бажаючих потрапити на Гурби є мешканці Донбасу, Криму та навіть Білорусі. Перед грою молодь впорядкувала могили бійцям АТО, та прослухала лекцію про бій, який тут відбувався між бійцями УПА та загонами НКВС, яку прочитала Голова Секретаріату МНК Соломія Фаріон. Деякі молоді люди приїжджають на гру не в перший раз, і чекають цієї події цілий рік.

«Це дуже цікава гра, я тут вже другий рік підряд. Особливо подобається те, що команди діляться не за регіональним принципом схід проти заходу, а всі об’єднанні. Я ще минулого року знайшла тут багато друзів з Тернополя та Львова, протягом трьох днів ми їли з одного казанка, пліч-о-пліч відбивали атаку ворожого куреня(команди), здобували перемогу у бою. Після пережитого люди з твого куреня стають тобі рідними», – ділиться враженнями студентка з Харкова Ганна.

Після відкриття 400 учасників отримали нарукавну пов’язку, втрата якої прирівнюється до «смерті» у грі, та разом із членами свого куреню, прямують до лінії розмежування. Рівно о 22:00 тут розпочнеться справжня боротьба тактики, духу, стратегії, боїв між групами спецназу, диверсантів та розвідки, перемогу у якій отримають найкращі.