Українська Миротворча школа. В Одесі відбулася трансформація локальної ідентичності в загальнодержавну

Пропонуємо декілька висновків Української Миротворчої школи (Одеська регіональна група) щодо наявності конфліктів в Одеському регіоні.

В Одесі присутній латентний конфлікт «Майдан – Антимайдан». Цей конфлікт на сьогодні є надзвичайно проблемним, люди дійсно є розділеними. Очевидно, що всі події в країні ці групи сприймають кардинально по-різному. Антимайдан – це дуже важкодосяжна категорія громадян. Вони самоізолюються і не йдуть на контакт з дослідниками.

Важливий висновок зроблений в контексті ідентичності. Відомо, що в Одесі досить сильна локальна ідентичність, але дослідження виявило, що за останній рік в Одесі дуже зросло значення громадянської ідентичності, тобто зросло усвідомлення одеситів себе, як громадян України. Зараз значення цих ідентичностей вже зрівнялося.

Дослідження також виявило, що чутки і циркуляція «неформальної» інформації є дуже потужним джерелом конфлікту. З цими проявами конфліктів варто боротися.

Одеса задає порядок денний в регіоні і всі інші до нього підтягуються. Але південь Одеської області дуже відірваний від області і від всієї України. Там в інформаційному просторі панують російські супутникові телеканали і не відчувається українських настроїв. Працювати там дуже важко.

Хоча дослідження гіпотези стосовно конфліктності на етнічному ґрунті на півдні Одеської області (були побоювання щодо створення народних республік) показало, що, на щастя, таких загроз не існує.

«Міжетнічну взаємодію на півдні України можна охарактеризувати як досить толерантну, з відсутністю сепаратистських настроїв. Але це не означає, що проблем взагалі не існує. – пояснює Юлія Сербіна, керівник суспільно-політичних програм ГО “Сприяння міжкультурному співробітництву”, одна з дослідників Української Миротворчої школи в Одеській обл. – З одного боку, істотно зросла саме громадянська ідентичність, тому, що саме за останній рік представники національних меншин – болгарської, румунської, молдавської, гагаузької – відзначали, що зросло їх усвідомлення себе як громадян України. Але з іншого боку – слід зважати на те, що південь Одеської області – істотно відірваний в інформаційному плані як від Одеси, як від обласного центру, так і від країни в цілому. Цьому є декілька пояснень.

  1. Жахливий стан інфраструктури і траси Одеса – Рені, якої, можна сказати, не існує. Більшість учасників наших круглих столів і семінарів цю економічну інфраструктурну проблему визначали як одну із найголовніших.
  2. Невключеність регіону в ментальний та інформаційний простір України.

В Одеської регіональної групи є пропозиції з приводу інтеграцію півдня Одеської області в порядок денний Одеси та України. У нас заплановані конкурси для розширення нашої аудиторії і підключення молоді. Йдеться про те, що необхідно створити саме модерний вигляд України – для того, щоб ця модель була успішною, щоб вона була привабливою, і щоб конфлікт можна було вирішувати далі. Я думаю, проект має бути успішним, оскільки ним займаються небайдужі люди».