Екологічний фестиваль у Івано-Франківську

DSC_04595-6 червня 2015 р. з ініціативи інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ та при підтримці міської влади і громадських організацій в Івано-Франківську відбувся перший у місті екологічний фестиваль «Ecolifestyle», покликаний привернути увагу жителів міста до екологічних проблем регіону та розбудження свідомості того, що кожен мешканець є до них причетний своїм «екологічним слідом». Протягом двох днів на Вічевому майдані екоактивісти пропагували іванофранківцям дружній до довкілля спосіб життя, пропонували різні варіанти зменшення навантаження на природу та навчали як дати друге життя використаним речам.

Місцева «стометрівка» була розділена на декілька зон, в яких вирувало життя. Так, наприклад, у зоні «Своїми руками» всі бажаючі могли спробувати, завдяки майстер-класам, перетворити побутове сміття на цікаві та корисні речі, а у «Виставковій зоні» було представлено плакати, екологічну літературу та різнопланові еконовинки. Характерною цікавинкою фестивалю був «Фрі-маркет» – це місце обміну, без продажу і без купівлі, де кожен міг принести свої непотрібні речі і обміняти їх на ті, що принесли інші, таким чином продовжуючи термін їх використання.

Активну участь у проведенні фестивалю взяла також і церковна природоохоронна інституція – Бюро УГКЦ з питань екології, яка стоїть на сторожі комплексного збереження життя людини, та направлена на формування відповідального ставлення вірних УГКЦ до Божого створіння – природи і підвищення рівня екологічної свідомості суспільства. З ініціативи Екобюро в програму фестивалю було включено молитовний захід – Молебень до Бога Творця, в часі якого небайдужі люди дякували Господу за щедрі Божі дари та просили Небесного Отця благословення для успішного проведення фестивалю і його рясні плоди. «Сьогодні ми, як ніколи, потребуємо екологічного пробудження нашої свідомості, переосмислення масштабу реальної загрози для людського життя зі сторони господарської чи індивідуальної діяльності тої ж людини. На жаль, часто ми боремося вже з наслідками, забуваючи, що вони є результатом духовної кризи суспільства, яке не дотримується елементарних принципів Божої справедливості» – зазначив референт Бюро Івано-Франківської архієпархії о. Михайло Дзуль.

На другий день фестивалю працівники Бюро УГКЦ з питань екології спільно з ГО «Зелений ковчег» провели екологічну вікторину, в якій учасники, даючи відповіді на, часом, каверзні запитання, мали змогу перевірити свою обізнаність у сферах енергоефективності та церковної екології. Переможців нагородили цінними призами та пакетом видань Екобюро. Паралельно у «Виставковій зоні» було проведено виставку видань, плакатів та флаєрів Екобюро і продемонстровано валізу енергоефективності. Найбільше зацікавлення у відвідувачів викликав вміст «ековалізи», а також «Екологічний дороговказ» та «Екорозмальовки». Для декого великим здивуванням було те, що Церква має такі вагомі напрацювання в галузі екології.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології