«Де заховані гроші?» – спільнота активістів буде моніторити місцеві бюджети

Громадські активісти з Чернігівської області підвищили свою обізнаність про бюджетний процес та посилили спроможність брати участь у процесах формування та моніторингу бюджетів місцевого рівня на тренінгу, який проходив в м. Чернігів 6 жовтня 2015 року.

Місцевий бюджет стосується потреб міста та його жителів. Всі громадяни повинні проявляти принаймні мінімальний інтерес до фінансової політики міста, оскільки мова йде про використання надходжень з податків, які вони сплатили, і, що важливіше, ці рішення вплинуть на їх повсякденне життя.

Під час заходу учасники докладно розглянули такі питання як формування бюджету та бюджетну децентралізацію. Громадяни мають знати та вміти визначати – куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Тренер Сергій Карелін детально розповів та проілюстрував прикладами які наразі існують інструменти моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету. Активісти розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет.

На завершення тренінгу учасники вирішили створити групу в соціальній мережі Facebook для обміну ідеями, консультаціями, досвідом та спільним вирішенням проблем, які виникають в ході участі у формуванні бюджетів та моніторингу їх виконання.

Проект «Бюджетний процес – під контроль громади» реалізується Центром «Доброчин» в рамках програми «Ціна держави», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з CASE-Україна за фінансової підтримки Європейської Комісії.

B_tr21

B_tr26

B_tr40

B_tr62

B_tr70