Вікіфлешмоб до дня народження української Вікіпедії: стимул стати вікіпедистом

З 29 по 31 січня 2016 року в українській Вікіпедії проходив Всеукраїнський Вікіфлешмоб, присвячений 12-річчю української, 15-річчю англійської та 8-річчю кримськотатарської Вікіпедій. Традиційно Вікіфлешмоб відбувається наприкінці січня і присвячений дню народженню української Вікіпедії, який вона святкує 30 січня. Адже саме 30 січня 2004 року було написано користувачем з Японії Юрієм Ковалем першу статтю в українській Вікіпедії – «Атом». Але цього року Вікіфлешмоб був присвячений одразу трьом датам – не тільки дню народженню української Вікіпедії, а й ювілею у 15 років першої мовної версії Вікіпедії – англійської, – яка відсвяткувала його 15 січня, а також 8-річчю кримськотатарської Вікіпедії, яка отримала на свій день народження 12 січня перший святковий логотип.

Усі охочі могли взяти у ньому участь, написавши нову статтю української мовою, англійською на українську або кримськотатарську тематику, або кримськотатарською мовою. Для цього потрібно було мати доступ до інтернету, доступ до джерел, на основі яких можна було написати статтю, а також трохи часу.

Разом з цим, у кількох великих містах України – Києві, Харкові, Львові, Херсоні та Чернігові – активними вікіпедистами були організовані «вікімарафони» – зустрічі досвідчених вікіпедистів та новачків, аби разом створювати нові статті у Вікіпедії, обмінюючись досвідом і допомагаючи одне одному.

Загалом за три дні Вікіфлешмобу, як інформує блог Громадської організації «Вікімедіа Україна», в українській Вікіпедії було створено понад 1000 статей, зареєструвалося близько 1000 нових користувачів.

давно тут не була, вибачте, якщо щось обіцяла зробити й не зробила. сьогодні, завтра та післязавтра створюйте статті в У…

Опубліковано Nat Tymkiv 28 січня 2016 р.

А крім цього українська Вікіпедія отримала на 12-річчя святковий логотип, автором якого став користувач Sergento. Логотип був обраний вікіпедистами шляхом голосування з поміж майже десятка варіантів.

Святковий логотип до 12-річчя української Вікіпедії.
Автор: Sergento, з використанням Wikipedia-logo-v2-uk.svg, Embroidery of Ukraine 01.svg, ліцензія CC BY-SA 4.0, містить торгову марку Фонду Вікімедіа, з Wikimedia Commons

У Харкові Вікімарафон тривав 2 дні – у 30 та 31 січня: у суботу, 30 січня, – у Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці, а у неділю – у Креативному просторі «IT Hub NURE» студентів Харківського національного університету радіоелектроніки. Протягом цих двох днів у заході взяли участь понад 20 осіб, серед яких приблизно половина не мали до цього жодного досвіду редагування Вікіпедії. На початку учасники проходили «курс молодого бійця» з основ редагування Вікіпедії, який проводив координатор проектів Громадської організації «Вікімедіа Україна» у Харківській області Сергій Петров та редактор Вікіпедії, викладач Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Дмитро Власенко. Після цього  учасники працювали над своїми статтями, а досвідчені вікіпедисти допомагали їм у цій справі та відповідали на питання.

а от зараз завзяті початківці вчаться писати статті до Вікіпедії (української) під натхненним керівництвом Serhiy Petrov…

Опубліковано Alona Sokolynska 30 січня 2016 р.

Ось так сьогодні ми провели перший день Вікімарафону у Харкові в рамках всеукраїнського Вікіфлешмобу до дня народження у…

Опубліковано Сергієм Петровим 30 січня 2016 р.

У неділю на захід завітав тимчасово виконуючий обов’язки ректора Харківського національного університету радіоелектроніки Едуард Рубін, який відзначив, що Вікіпедія є чудовим інструмент для оволодіння студентами нових навичок та вмінь, особливо це стосується роботи з інформацією та необхідністю її критичного сприйняття, а також подякував організаторам за проведення такого чудової події у стінах ХНУРЕ. Зауважимо, що Харківський національний університет радіоелектроніки висловив бажання долучитись до «Освітньої програми Вікіпедії», яку реалізує ГО «Вікімедіа Україна» і має на меті замінити традиційні реферати на статті у Вікіпедії.

Сегодня студенты ХНУРЭ присоединились ко Всеукраинскому Викимарафону и учились писать статьи для украинской Википедии в…

Опубліковано Єдуардом Рубіним 31 січня 2016 р.

Сьогодні минув насичений та завершальний день Вікімарафону у Харкові. Цього дня Вікімарафон проходив у It Hub NURE, де м…

Опубліковано Сергієм Петровим 31 січня 2016 р.

Сьогодні в It Hub NURE, за підтримки Ukrainian Students’ Cluster відбувся Вікімарафон до дня народження Українська Вікі…

Опубліковано Alexandr Antsiferov 31 січня 2016 р.

Як зазначив Сергій Петров, протягом цих двох днів під час Вікімарафону у Харкові було створено майже 20 нових статей з різної тематики: особливою популярністю користувались статті про населені пункти інших країн, про українських митців, залізнична тематика, про громадські організації та рухи, а також освітні і культурні установи.

По завершенню заходу учасники спілкувались невимушено за вікічаюванням, а у суботу, у день народження Вікіпедії, був навіть вікітортик з логотипом Вікіпедії.

У Києві Вікіфлешмоб стартував ще 29 січня, коли для співробітників низки столичних музеїв був проведений майстер-клас з основ редагування Вікіпедії, що відбувся з ініціативи Міністерства культури України. А у суботу, 30 січня, на території Києво-Печерського історико-культурного заповідника вікіпедисти спочатку мали змогу фотографувати Лаврські булівлі, а пізніше провели прес-брифінг та відкриття фотовиставки фотографій фотографій-переможців конкурсів «Вікі любить Землю» і «Вікі любить пам’ятки» 2014–2015 років у Лаврській дзвіниці. Після цього на території заповідника відбувся Вікімарафон, під якого його учасники писали нові статті, а також було організовано скайп-зв’язок з іншими містами, в яких відбувались подібні заходи.

Вікіпедія відсвяткувала свій ювілей вікіфлешмобом у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику.

У…

Опубліковано Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник 1 лютого 2016 р.

Завершився Вікімарафон у Києві святкуванням із тортом.

30 січня 2016 року українська Вікіпедія святкувала 12-річницю від часу створення першої статті. До цієї дати Громадська …

Опубліковано Вікімедіа Україна / Wikimedia Ukraine 31 січня 2016 р.

 

У львівському Вікімарафоні, який відбувся 30 січня 2016 року у антикафе «CoMMuna», взяли участь 20 осіб, третина яких раніше не редагували або майже не редагували Вікіпедію.

Вікімарафон у Львові. Учасники редагують статті.
Автор: Helgi, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.
Вікімарафон у Львові. Досвідчений вікіпедист допомагає новачкам створити статтю.
Автор: Helgi, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.

Як відзначив заступник Голови Правління Громадської організації «Вікімедіа Україна», один з організаторів львівського Вікімарафону Юрій Булка, «Учасники-початківці виявилися дуже мотивованими і залишалися з нами від початку до самого кінця. Цікавим «побічним ефектом» нашого марафону було те, що деякі учасники зацікавилися можливістю співпраці з “Вікімедіа Україна” у напрямках Освітньої програми Вікіпедії та розвитку малих Вікіпедій (кримськотатарської)».

Вікімарафон у Львові.
Автор: Helgi, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.

По завершенню Вікімарафону його учасники ласували смачним тортом, який спекла юна вікіпедистка Медея, яка є ровесницею української Вікіпедії.

Вікімарафон у Львові. Святковий торт, який спекла юна вікіпедистка Медея.
Автор: Helgi, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.

 

У Херсоні Вікімарафон тривав 29 та 30 січня і вже вдруге проходив у стінах Центральної міської бібліотеки імені Лесі Українки. Протягом цих днів Ольга Нестеренко, редакторка Вікіпедії та завідувач Відділом комплектування Херсонської централізованої бібліотечної системи, проводила віківишколи та допомагала створювати нові статті.

Цього року Вікіпедія відзначає одразу три дати: 15-річчя виникнення англомовної (першої Вікіпедії), 12-річчя української…

Опубліковано Херсонська централізована бібліотечна система 29 січня 2016 р.

Як зазначила Ольга Нестеренко, особливо її вразило те, що на захід приїхав 16-річний хлопець з Голопристанського району Херсонської області, який дізнався про нього з інтернет-новин, щоби навчитись редагувати Вікіпедію. Крім того, вона наголосила на тому, що бібліотеки України мають долучатися до проведення подібних заходів, в їх співробітники – до наповнення української Вікіпедії.

Вікіфлешмоб 2016 у Херсоні. Центральна бібліотека імені Лесі Українки. На фото – Ольга Нестеренко.
Автор: Данелян Анжеліка, ліцензія CC BY-SA 4.0. з Wikimedia Commons.

 

У Чернігові Вікімарафон проходив 30 та 31 січня у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка.

Вікімарафон у Чернігові. Триває лекційна частина. 30 січня 2016 року.
Автор: Star61, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.
Вікімарафон у Чернігові. 30 січня 2016 року.
Автор: Nickispeaki, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.
Вікімарафон у Чернігові. 31 січня 2016 року.
Автор: Buryi48, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.

Вікіпедист з Чернігова та організатор Вікімарафону у цьому місті Микола Приходько відзначив, що його вразила кмітливість одного з новачків, який за годину написав статтю, заповнив шаблон-картку і навіть створив із моєю допомогою шаблон – і це в перший день! А дізнався він про Вікімарафон із соцмереж.

Додамо, що привітав з 12-річчям української Вікіпедії також і Президент України Петро Порошенко, який закликав усіх долучатися до наповнення українського сегменту Вікіпедії з тією метою, щоби у світі буде більше якісної та правдивої інформації про Україну.

За 12 років існування українська Вікіпедія подолала рубіж у 600 тисяч статей.

Друзі, долучайтесь до наповнення українсь…

Опубліковано Петром Порошенком 30 січня 2016 р.

 

Насамкінець, хочемо привітати українських вікіпедистів із їхнім святом, а також наших партнерів з Громадської організації «Вікімедіа Україна» за проведення чудових заходів у різних містах України, адже перша інформація про українську Вікіпедію на українських форумах з’явилась саме форумах «Майдану» наприкінці лютого 2004 року.

 

Наталія Ляшенко, ІЦ «Майдан Моніторинг»

 

Фото на заставці: Учасники Вікімарафону в It Hub NURE (Харків). Автор: Григорий Ганзбург, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons.