Лялька-мотанка – оберіг української нації

20 та 24 лютого 2016 року лялька-мотанка в рамках діяльності Української Миротворчої Школи за підтримки Посольства Великої Британії в Україні знов завітала до діточок м. Маріуполя. Цього разу для неї гостинно відкрили свої двері  Дитячі будинки  «Центр Опіки» та Школа-інтернат №2 для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

1

Відродження народних традицій на Сході, ознайомлення покоління, що підростає з традиціями та звичаями українського народу, регіональними культурними особливостями в минулому і сучасному житті – головна мета  проекту.

Важливою складовою цього проекту було використання розвивального, національного та соціокультурного потенціалу ляльки-мотанки та інших іграшок  задля  національно-патріотичного виховання , зміцнення поваги і любові до всього українського.

Новонароджені лялечки старших дівчаток  Дитячого будинку «Центр Опіки» м. Маріуполя

В рамках проекту і  молодші , і  середні, і дорослі  діточки із зацікавленістю слухали «Казки про ляльку-мотанку для дорослих та малят» від  Ольги Бондаренко та знайомились з особливостями української традиційної ляльки-мотанки в порівнянні з близькоетнічними ляльками.

«Казки про ляльку-мотанку для малят та дорослих» від Ольги  Бондаренко

3

 «Українська  мотанка та історія іі життя викликала  зацікавленість в очах та щирі посмішки діточок…»

                                                                                                            (О. Бондаренко)

Також всі діточки з задоволенням познайомились з іграшками, якими грались  діти в українському селі поч.. XX ст. в порівнянні з сучасними іграшками. Таку цікаву інтерактивну лекцію підготувала Людмила Чичера.

Інтерактивна лекція-розмова «Українські іграшки в українському селі поч. XX ст.» від Людмили Чичери

6

«Спочатку діти зустріли нас трохи стримано (особливо, хлопці: «не чоловіче це діло в ляльки гратись»), але вже згодом   дуже активно знайомились і з іграшками, і з ляльками…»

(Л. Чичера)

Протягом лекцій-розмов діти мали змогу потримати в руках всі іграшки та ляльок

 7

Своєрідною «родзинкою»  проекту було створення ляльки-мотанки, як одного з символів української ідентичності. Близько 120 підростаючих українців прийняли участь в майстер-класах від маріупольської майстрині Варвари Гуменної та зробили собі оберіг.

Майстер-класи «Зробі собі оберіг» від В. Гуменної

9 10 11

 «В ході проекту ми переконалися, що виготовлення ляльки-мотанки позитивно впливає на загальний стан дітей – всі вони посміхались, давали імена своїм  мотанкам та ніхто не захотів віддати свою лялечку на виставку..» 

                                                                                    (О.Бондаренко)

Кожен зробив собі оберіг та отримав солодощі в подарунок

13

 «Знов здивували хлопці: вони дуже активно та із задоволенням приймали участь у майстер-класах, окремі з них зробили собі не тільки «Сонячного коня», а й «Традиційну ляльку-мотанку» з хрестом на обличчі, а це нелегко…»

                                                                                    (В. Гуменна)

Традиційні  українські ляльки-мотанки, народжені і Інтернаті №2

15

 Після нашого візиту в Дитячому Будинку «Центр Опіки» за ініціативою вчителів-вихователів започатковано гурток по створенню ляльки-мотанки, який працює вже поза цим проектом. І ось яку красуню зробили дівчинки цього гуртка для участі у Фестивалі «Без коріння немає цвітіння», який проходить у м. Старобільськ в рамках Української Миротворчої Школи. Ця красуня-україночка збирає вже туди свої валізи та сподівається на перемогу!

Лялька-мотанка від дівчат Дитячого Будинку «Центр Опіки» м.Маріуполь

Ольга Бондаренко, керівник проекту


Інші ЗМІ про подію:

УКРАИНСКАЯ МИРОТВОРЧЕСКАЯ ШКОЛА НАВЕСТИЛА ВОСПИТАННИКОВ ДЕТСКОГО ЦЕНТРА ОПЕКИ

Воспитанников школы-интерната №2 научили делать кукол-мотанок

https://www.youtube.com/watch?v=gF5M7jAwU2I