У Старобільську відкрилася польсько-українська виставка «Знищення польських еліт. Катинь-акція АБ »

9 квітня 2016 р. о 13.00 в головному корпусі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка відбулися заходи, присвячені відкриттю виставки, підготовленої польським і українським інститутами національної пам’яті. Про це повідомляє кореспондент «Ostrovok» в Старобільську.

Співорганізаторами виставки виступили Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові і Луганський національний університет імені Тараса Шевченка.

Виставка приурочена до 75-річчя злочину сталінського режиму, який отримав узагальнюючу назву Катинської трагедії. Після розгрому 2-ї Речі Посполитої в 1939 році значне число польських військовослужбовців виявилося на радянській території. У Старобільську в жіночому монастирі був організований офіцерський табір. Офіцерський корпус складався з представників інтелігенції. Скажімо, в Старобільську в таборі перебував видатний польський художник і письменник Юзеф Чапський. Він залишив опис життя табору в «Старобельських оповіданнях».

Навесні 1940 року за рішенням Політбюро ЦК ВКП (б) і за прямим наказом Й. Сталіна і Л. Берія були знищені 22 тисячі польських громадян. З Старобільська засуджених вивозили до Харкова, де і було розстріляно 4302 особи.

На відкриття виставки прибув консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський. Він, ректор університету Сергій Савченко, директор Інституту історії, міжнародних відносин і соціально-політичних наук ЛНУ Леонід Ваховський, радник керівника українського Інституту національної пам’яті Олександр Зінченко говорили про важливість історичної пам’яті, яка повинна зробити повторення подібних трагедій неможливим. Януш Яблонський сказав: «Ви це можете краще інших зрозуміти, тому що ви краще за інших в Європі знаєте, що таке війна».

Генеральний консул Республіки Польща Я. Яблонський

Л. Ваховський

Страшна статистика

Студенти виконали пісню в’язнів Старобільського табору

Відвідувачі знайомляться з виставкою

Джерело