Україна може стати країною з найсучаснішою шкільною освітою в світі

Відсутність нормальної школи, прогнилість старої школи до коренів і глибше, практично повна відсутність такого гальма, як (хоч скільки-небудь вартісні) традиції шкільної освіти, які треба тягнути в майбутнє, означає колосальні можливості – можна робити школу з нуля без оглядки на минуле, школу, що відповідає найсучаснішим уявленням про виховання та освіту дітей, з залученням найсучасніших технологій та можливостей, що вони дають. В нормальних країнах школа консервативна і тяжіє робити “як в стародавні часи”, є вчителі як поважна верства суспільства, з якими треба рахуватися (що теж гальмує). В нас нічого такого нема.

Україна може стати країною з найсучаснішою найпередовішою системою шкільної освіти в світі.

Найперше що має зробити держава для цього – стимулювати створення “нестандартних” шкіл, прибрати зарегульованість, що заважає появі таких шкіл, і легко передавати контроль від себе до батьків. Найпередовіші школи виникатимуть самі, для цього є всі передумови.

На реформування школи треба призначати молодих чиновників – в яких є (чи будуть) діти дошкільного віку (для яких проблема “піти в школу” є реальної власною життєвою проблемою), щоб вони реформували те, що їм (для їхніх дітей) реально потрібно, щоб вони проектували школи для своїх дітей, а не якісь віртуальні сутності в вакуумі, що для них цікаві лише теоретично (а то й взагалі нецікаві, просто робота така).

Може й це не допоможе, звісно), але хоч якийсь шанс би був) Ну не вірю в те, що здорова людина може хотіти віддати дитину в ті школи, що є(

original-1318954298

Chacha Shushuridze

Фото