Концепція правонападу: спонукати порушника виправитися правовими засобами

Цікаво, що є огидні всім добрим людям ЗМІ, на кшталт Інтеру чи Вєстєй, що серед добрих людей є люди вельми небідні, а от хижої зграї високопрофесійних юристів, найнятих для того, щоби денно і нощно створювати таким гівномедіям проблеми – нема

Колись ми з maidan.org.ua, Наталія Зубар (Nataliya Zubar), Viktor Garbar придумали концепцію “правонападу” – при виявленні суттєвого/системного порушення (справжнього, а не висмоктаного з чупа-чупса) суб’єктами владних повноважень якихось конституційних норм починалася масована юридична атака – запитами, зверненнями, скаргами до прокуратури, омбудсмена, судовими позовами, з широким розголосом процесу. Тобто принципи:
а) постійний моніторинг для виявлення суспільно-значущих порушень;
б) використання правових механізмів;
в) публічність, суспільний розголос, примус до пояснень і виправдовувань.

Не все тоді вийшло (помилкою мабуть було на хвилі помаранчевого романтизму у 2005-2006 роках починати судові розбірки з президента і верхоради, а не щаблем нижче, але тоді ще було сподівання на “чудо Юща”), але в масштабах країни примусили припинити незаконне засекречування нормативних актів, скасувати купу місцевих актів проти свободи зібрань та утнули дещо всякого-іншого на місцях.

Так от нмд це саме є актуальним і зараз. Не скаржитися всесвіту (наприклад на МОН), не підпалювати приміщення (наприклад – Інтера), а стероризувати порушника правовими засобами, спонукаючи усвідомити, що йому легше і ліпше виправитися.

Я сам, яко підстаркуватий і не швидкий, вже давно перейшов з правонападу у правонапівзахист вільним художником, а от молодим, енергійним та навіженим радив би системно попрактикувати подібні забавки, а грантодавцям, як то Міжнародний фонд “Відродження”, U.S. Embassy Kyiv Ukraine et cetera подібні забавки системно підтримувати. Воно кармоугодно як для виховання владців та інших порушників, так для призвичаєння посполитих до правових, процесуальних методів замість отетого от. Власне, амінь.

2015121408491683216800

Олександр Северин, к. ю. н., правовий радник ІЦ “Майдан Моніторинг”

1 Kommentar

  1. Чому це ви вважаєте, якщо не подобається “Інтер” чи “5 канал”, то це обов’язково -“добрі люди”?! Вас не цікавить, яке місце в світових рейтінгах займають УСІ “СМІ” країни? Не тримайте людей за дурнів ! Це саме ви-СМІ країни, -класичне ЛАЙНО !

Kommentare sind deaktiviert.