Що чеська поліція подарувала ужгородській патрульній поліції

13-го жовтня 2016 р., в Ужгороді розповіли про роботу форуму на тему взаємодії поліції та громади, який пройшов днями в місті.

Форум відбувся у співпраці Громадського конвенту, Празького інституту безпекових досліджень, Центром стратегічного партнерства, УжНУ, Управління патрульної поліції Ужгорода та Мукачева і за підтримки уряду Чехії.

Як відзначив Петр Пойман (Празький інститут безпекових досліджень): “Наші проекти у цілому не пропонують грошей, але я не думаю, що Україні потрібні гроші, потрібна підтримка реформ у цілому. Ми готові поділитися досвідом і хорошим, і поганим, аби українці не повторювали наших помилок на цьому шляху. Звісно, повністю копіювати досвід інших країн – неправильно, треба використати його в контексті українських реалій. Зокрема, це досвід співпраці між неурядовими організаціями та поліцією. Багато волонтерів так хотіли їхати працювати в Україну, що готові були самі оплачувати свою поїздку. Крім того, важливо пояснювати та розповідати в Європі, що саме зараз відбувається в Україні, оскільки далеко не всі це розуміють. Україна зараз – це те місце, де твориться історія“.

Соня Свободова, інспектор поліції Чеської Республіки подарувала очільнику патрульної поліції Ужгорода та Мукачева Юрію Марценишину головний убір поліцейських Чехії, а Петр Пойман – державний прапор.

Як відзначила Соня Свободова, вона має за плечами понад сто превентивних проектів, які були б не можливими без підтримки громадянського суспільства. Щодо українських патрульних, то її становлення – це процес, але вони вже вражають своїм ентузіазмом та мотивацією. Також Соня Свободова розповіла, що свого часу у Чехії після оновлення поліції, також була велика проблема з кадрами, тож було прийняте рішення, проводити навчання поліцейських за скороченою програмою: 6 місяців проти року, як раніше.

Очільник патрульної поліції Ужгорода та Мукачева Юрій Марценишин: “Це наш перший міжнародний досвід співпраці з колегами. На жаль, у тих чи інших напрямках роботи ми відстаємо від чеських колег на 5, а то і 10 років роботи. Але це той орієнтир до якого ми маємо рухатися. Я дуже дякую колегам, за співпрацю, цей досвід для нас є неоцінимим“.

Маркета Гронкова – “Ла Страда” (Чехія) “Проблема торгівлі людьми, зважаючи на те, що це один з найважчих злочинів проти людини, не може вирішуватися тільки в рамках громадського сектору, чи одної країни. Тому важлива співпраця в цьому питанні на міжнародному рівні. І також є надзвичайно важливо, аби громадські організації співпрацювали з поліцією на всіх рівнях і навпаки. Це надзвичайно великий шанс для нової поліції, що вона може почати вирішувати цю глобальну проблему. Я вірю, що кожен такий проект і співпраця допоможе нам перемогти це явище“.

Павло Гомонай, Громадський конвент, відзначив, що реформа поліції  є найбільш видимою в країні, але вона неможлива без реформи судової системи. В цьому контексті Павло Гомонай навів приклад затримання судді Ротмістренка за кермування автівкою у нетверезому стані та подальший розгляд його позову до поліції суддею Амаровичем, який є фігурантом резонансного ДТП з летальним наслідком. Не знаю, чим закінчиться реформа на даному етапі, але вірю, що нові патрульні поліцейські, які працюють на наших вулицях, рано чи пізно стануть основою нової реформованої поліції.

201610131353071047 201610131353121049 201610131353141016

Про Захід