До дня народження української Вікіпедії відбудеться Вікімарафон

В україномовному розділі Вікіпедії відбудеться Вікімарафон, присвячений 13-річчю української Вікіпедії, який полягатиме у написанні його учасниками нових статей до україномовного розділу цієї онлайн-енциклопедії. Акція триватиме з 28 по 30 січня 2017 року, а її найактивніші учасники отримають пам’ятні сувеніри.

30 січня 2017 року українська Вікіпедія святкуватиме 13 річницю від часу створення першої статті. До цієї дати Громадська організація «Вікімедіа Україна» оголошує про проведення Вікімарафону з написання нових статей до української Вікіпедії, який триватиме з 28 по 30 січня 2017 року.

Участь у цьому Всеукраїнському Вікіфлешмобі можен взяти кожен охочий: для цього необхідно написати нову статтю на будь-як тему. Для новачків створено сторінку Вікімарафону, яка пояснює ключові засади енциклопедії та дозволяє легко створити статтю через «Майстер написання статей». Всі статті мають відповідати критеріям значимості, бути написаними на підставі авторитетних джерел та посилатись на них, не порушувати авторського права, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити оригінальних досліджень.

Також на сторінці зазначено, як знайти тему нової статті, коли початківець не знає, про що можна написати. Для цього у Вікіпедії укладено спеціальні списки «червоних посилань» – тобто статей, яких поки що бракує в онлайн-енциклопедії.

Афіша Вікімарафону до 13-річчя української Вікіпедії. Автор: Kharkivian (Сергій Петров), з Wikimedia Commons. Ліцензія CC BY-SA 4.0.

Долучитись до Вікімарафону можна з будь-якому місця планети, для чого треба мати доступ до Інтернету. А також можна прийти на заходи Вікімарафону, які відбуватимуться у близько 30 містах, містечках і селах України.

Так, заходи Вікімарафону відбудуться у Києві, Львові, Харкові, Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Одесі, Полтаві, Сумах, Тернополі, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах, Чернігові та інших містах, містечках і селах України. Повний перелік міст та локацій, де відбуватимуться такі заходи, знаходиться на сторінці Вікімарафону 2017 року.

Карта міст, містечок та сіл, де відбуватимуться заходи Вікімарафону до 13-річчя української Вікіпедії зі сторінки Вікімарафону.
Автор географічної основи: NordNordWest, ліцензія GNU FDL версії 1.2 та CC BY-SA 3.0
Тематична основа: колектив авторів, з української Вікіпедії

Як повідомив Сергій Петров, координатор Вікімарафону у Харкові, сайту «Майдан», «перелік населених пунктів, де відбуватиметься Вікімарафон, ще не остаточний. Цього року багато міст самоорганізувались та долучились до Вікімарафону протягом останніх трьох днів. На цей час відомо, що різні заходи в рамках Вікімарафону відбудуться у 16 областях України та в м. Києві».

Ідею проведення Вікімарафону підтримував Ігор Костенко, Герой України, активний вікіпедист, який загинув під час Євромайдану на вул. Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Вперше Вікіфлешмоб, присвячений пам’яті Ігоря Костенка, був проведений наприкінці квітня 2014 року і за один день було створено близько тисячі нових статей. Того ж року засновник Вікіпедії Джиммі Вейлз оголосив Ігоря Костенка вікіпедистом року і приїхав до України для вручення нагороди його родичам. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до дня народження української Вікіпедії.

Обкладинка Вікімарафону до 13-річчя української Вікіпедії. Автор: Kharkivian (Сергій Петров), з Wikimedia Commons. Ліцензія CC BY-SA 4.0.