Відмовимось від святкування 85-річчя Донецької області!

Відкритий лист до Президента України Порошенка Петра Олексійовича

Шановний пане Президенте!

Останнім часом на Донеччині відбувається значне погіршення суспільно-політичного стану. В таких важливих на сьогодні галузях, як культура та освіта, домінують антиукраїнські настрої. Четвертий рік, коли продовжується збройна агресія Росії, дітей та молодь Донеччини виховують у дусі “регіонального патріотизму”, в якому успіхи Донбасу превалюють над успіхами України в цілому. На жаль, Донецька обласна державна адміністрація потурає цьому, часто ігноруючи проведення патріотичних заходів або проводить їх чисто формально.

Як приклад, проведення “Патріотичної ходи”, яка стала традиційною у місті Краматорськ              17 квітня. В цей день мешканці міста та гості проходять ходою з державною символікою, щоб згадати події 2014 року, відзначаючи “День вільних людей”. Цього року в заході не брав участі жоден керівник облдержадміністрації, на відміну від попереднього, коли ходою з громадськістю пройшли два заступники голови та декілька керівників підрозділів.

Наступним прикладом хочеться навести проведення в поточному році таких масових акцій, які ініціювала влада, як АНТИБЛОКАДА, а також різноманітних заходів в містах і районах, присвячених Дню Перемоги 9 травня. Наслідком проведення таких заходів стає погіршення проукраїнських настроїв у без того напруженому регіоні.

Велика кількість тих, хто ще вчора не висловлював свою  антиукраїнську позицію, сьогодні відкрито збирають підписи проти української мови або навіть виступають на сесіях міських рад з провокаційними закликами.

Але апофеозом всього цього свавілля може стати святкування 85-ї річниці з дня заснування Донецької області, заплановане на 02 липня цього року. Головою облдержадміністрації підготовлено розпорядження від 11.04.2017 № 351 “Про Регіональний план заходів з відзначення 85-ї річниці з дня заснування Донецької області”. Таким чином, керівник адміністрації підкреслив, що до рішення, яке було підписане 85 років тому, на нашій землі не було області, а лише суцільний дикий степ. А потім рішення всеукраїнського старости Петровського в 1932 році поклало всьому початок. Це розпорядження дихає тим самим духом “донецького патріотизму”, який у 2014 році призвів до трагічних наслідків. Не вистачає тільки донецької ідентичності. В документі практично немає згадки про Україну. Складається таке враження, що Україна є вторинною у порівнянні з рішеннями комуністичного режиму про документальне вигадування Донецької області.

Про штучність рішення створення області говорить і те, що кордони тієї області з сьогоднішніми абсолютно не збігаються. З таким же успіхом можна було би святкувати створення наприклад Бахмутського повіту чи Артемівського округу, т.п. Але при цьому вони дивним чином збігаються з територіальними претензіями ОРДЛО, чим легітимізують домагання самозванців до наших територій. Якщо говорити безпосередньо про дату 85-річчя з дня створення Донецької області, то слід пам’ятати, що в той же рік було ліквідовано Донецьку область і створено Сталінську, тобто область було перейменовано! Таким чином, є привід окремим особам відсвяткувати створення Сталінської області та вихвалити комуністичний режим, який її породив. Тобто, створюються підстави для, неминучого, на наш погляд, порушення Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Відповідно до розпорядження керівника області для гідного відзначення ювілейної дати 02 липня ще з лютого місяця в містах і районах області створені оргкомітети, виділяються чималі кошти з бюджету на підготовку та проведення заходів, залучатимуться люди до участі у святкуванні, що спровокує ще більші прояви сепаратистських настроїв.

В свою чергу та, на превеликий жаль, підготовка до відзначення в області дати 05 липня  – третьої річниці визволення міст північного Донбасу практичне не ведеться. Немає ні вказівок, ні розпоряджень, ні планів заходів чи збору пропозицій.  Здається, що для окремих посадовців цей день, на відміну від міфічних свят по суті сепаратистського змісту, нічого не значить.

Можна констатувати, що в області ідеологічна робота з виховання дітей, молоді та більш дорослих мешканців в проукраїнському дусі підмінена наголосом на грошові програми —  інвестиційні проекти, створення містичних “куркулів”, замість підтримки вже існуючих малих та середніх підприємців, замість важливого на сьогоднішній день працевлаштування ветеранів АТО та ін.

Шановний пане Президенте, просимо Вас, у зв’язку із вищевикладеним, скасувати розпорядження голови Донецької облдержадміністрації “Про Регіональний план заходів з відзначення 85-ї річниці з дня заснування Донецької області”, як невідповідне Закону України про декомунізацію, дати оцінку роботі Донецької облдержадміністрації, зробити висновки та відповідні кадрові рішення.

 

П.Жовніренко, ГО «Центр Стратегічних Досліджень»

Г.Олійникова, Донецька обласна організація ВЕГО “МАМА-86”

Р.Шоквошитний, волонтерський рух «Народний тил»

В.Березін, Еколого-культурний центр “Бахмат”

О.Таненок, Покровська МГО «ТАК»

Н.Зубар, ГО Інформацій центр “Майдан Моніторінг”

О.Муравльов, ГО Інформацій центр “Майдан Моніторінг”

Є.Шаповалов, Товариство ім.О.Тихого

Д.Пиркл, проект «Україна козацька земля», Днепр

О.Меланченко,  «Українське об’єднання патріотів — УКРОП»

М.Потапчук, “Ukrainian foundation for culture and education “Liberi Liberati”

С.Денисенко, ГО “Донецький екологічний рух”

С.Гармаш, портал “Острів”

О.Муравльова, Українский розмовний Клуб “Файно”, Краматорськ

А.Лукашенко, РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ ВОЛОДИМИРА ТА ОЛЬГИ, Костянтинівка

І.Гаврюченко, БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ДОНБАС УКРАЇНСЬКИЙ»

 

Якщо ви хочете підписатися – залишайте ваші коментарі під публікацією.

Я.Маланчук, ВО “Свобода”

1 Kommentar

Kommentare sind deaktiviert.