Бюджетний регламент – як стати учасником процесу формування бюджету

Що потрібно робити та як діяти, щоб стати не просто спостерігачем, а учасником процесу формування бюджету? – такі питання жваво обговорювались з представниками місцевої влади та громади селища Десна на інформаційній зустрічі, яка пройшла 13 вересня 2017 року.

Розпочинаючи зустріч, керівник проекту Наталія Дрозд коротко представила мету та завдання проекту, який реалізує Центр «Доброчин». Проектом «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» передбачено розробку та лобіювання прийняття Бюджетного регламенту, що дозволить громадськості активно долучитися до бюджетного процесу не тільки на етапі контролю за використанням бюджетних коштів, але й безпосередньо під час того, коли депутати будуть визначати, куди, скільки та з якою метою витрачати громадські кошти.

Про потенціал та можливості використання Бюджетного регламенту розповіли експерти проекту Олександр Підгорний та Віктор Бистров.

Зокрема:

  • члени територіальної громади можуть приймати участь у процесах підготовки та ухвалення управлінських рішень, надавати свої пропозиції;
  • нормативно закріплюється механізм контролю будь-якого етапу бюджетного процесу з боку громади;
  • конкретизуються взаємовідносини між учасниками бюджетного процесу, які в Бюджетному кодексі були б надлишковими, оскільки є специфічними і не універсальними.

Наступним кроком буде обговорення розробленого Бюджетного регламенту та його доопрацювання широким колом зацікавлених громадян та експертів.

Проект «Новим громадам – нові підходи до бюджетного процесу» реалізується Центром Доброчин в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

?
?
?
?
?
?