Реванш 1С в окремо взятій установі.

А я вам зрадоньки приніс. Є таке державне підприємство “Спеціалізована державна експертна організація – центральна служба української державної будівельної експертизи”  (офіційний сайт http://ukrbudex.org.ua ) ,має свої філіали в кожній області України.

Ця державна організація є структурним підрозділом міністерства житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури та займається різним напрямками будівельної експертизи, як то: протипожежна безпека, сейсмостійкість, кошторисно-фінансова експертиза, експертиза на міцність, надійність, довговічність і т.д. Всі ці екпертизи є необхідною умовою для подальшої здачі об’єктів в експлуатацію не лише для приватного забудовника але і для державних забудовників. Тобто, будь-який об’єкт інфраструктури, який будується або реконструюється, мости, дороги, аеропорти, будівлі, обов’язково має бути затверджений цією екпертизою. Тому, в даному підприємстві зібрана уся інформація по багатьох об’єктах інфраструктури у вигляді креслень та різних технічних показниках.

Тривалий час, до моменту вступу в дію технічного обмеження для доступу до російських серверів та доменів, таких як yandex.ru, mail.ru , усі філіали експертизи змушені були користуватися поштовим сервером yandex.ru, хоча користувачі про це навіть не здогадувались, оскільки назва поштових скриньок була і залишається @ukrbudex.org.ua Але фактично, вхід на сервер був організований через yandex.ru, чому є десятки свідків. Після вступу в дію обмеження, поштовий сервер переїхав на msoutlook, тобто ця проблема ніби відпала.

Але, з’явилась нова проблема. З цього року все діловодство даної організації примусово, за вказівкою головної філії,  перейшло на базу забороненого для держустанов програмного комплексу 1С через термінальний доступ до головного сервера в Києві. Тобто мінімум 10 років діловодство філіалів велось взагалі без централізованої програми автоматизації, а зараз, після набуття чинності указу  ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №133/2017, який ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” від 28 квітня 2017 року, ця державна установа вирішила піти всупереч указу та здоровому глузду, і з 1 січня 2018р впровадити таки автоматизацію на базі 1С.

Варто зазначити, що в кожній області філіали експертизи вже давно  успішно користуються програмними  продуктами для автоматизації та обліку діловодства, розроблені нашими місцевими програмістами, які не уступаютвь за якістю та ціною, а судячи із відгуків користувачів, навіть перевищують російський аналог. Незрозуміла любов центрального офісу Держбудекспертизи до російського софта може дорого коштувати Україні в плані безпеки.

Йосиф Гутман.