Науковців та любителів науки закликають долучитись до поліпшення Вікіпедії

В українській Вікіпедії проходить конкурс статей та наукових зображень «WikiScience Contest 2019», який приурочений до Всесвітнього дня науки, що цього року відзначався 10 листопада. Українських науковців запрошують познайомити широкий загал з досягненнями української та світової науки через найпопулярнішу та найбільшу інтернет-енциклопедію людства.

Про це повідомляє Громадська організація «Вікімедіа Україна», яка є організатором цього конкурсу.

В українській Вікіпедії десятки тисяч статей у категорії «Наука»: біографії, статті про наукові явища та поняття. Велика кількість статей не завжди означає їхню інформативність. Наприклад, 99% статей про білки є заготовками, що можуть бути суттєво доповнені. Крім того, досі залишаються великі прогалини в усіх наукових темах. Часто українська Вікіпедія не пропонує користувачам статті про доволі прості поняття фізики чи біології.

«Сьогодні багато статей в українській Вікіпедії існує на тему біології: близько 20 тисяч про види та вищі таксони тварин (переважно хребетних) та 10 тисяч про рослини. Український розділ єдиний, що містить статті про майже всі білок-кодуючі гени людини, близько 19 тисяч статей. Серед статей з астрономії близько 15 тисяч про астероїди, кілька десятків тисяч про інші астрономічні об’єкти. Проте багато наукових тем або не розкрито зовсім, або ж статті часто є малоінформативними та незавершеними. До Дня науки ми закликаємо українських науковців і любителів науки долучитися до творення Вікіпедії та доповнити її інформацією зі сфер археології, біології та фізики», — розповів член Організаційного комітету WikiScience Contest 2019, вікіпедист, біолог Олексій Болдирєв.

Щоб ширше представити наукову тематику у вікіпроєктах та наповнити Вікіпедію якісними статтями про науку, протягом листопада триває конкурс «WikiScience Contest 2019», під час якого можна започатковувати нові і вдосконалювати наявні статті на наукові теми у Вікіпедії та вигравати цінні призи у цього конкурсі. Для цього потрібно до 30 листопада слід створити нову чи поліпшити вже наявну статтю, присвячену одній із трьох галузей знань:

  • археології;
  • біології (у тому числі щодо теми біорізноманіття);
  • фізики (у тому числі, на тему астрономії та астрофізики).
Жук-скакун Hypaetha ornatipennis Schilder, 1953 — фотографія, яка здобула перемогу в одному з попередніх конкурсів.
Автор: Gubin Olexander, ліцензія CC BY-SA 4.0, з Wikimedia Commons

Учасники конкурсу можуть також завантажувати зображення, що ілюструють об’єкти та ефекти досліджень, вчених під час роботи чи їх дослідницьке обладнання у 7 номінаціях: «Мікроскопія», «Нефотографічні зображення», «Люди в науці», «Загальна категорія», «Живі організми», «Астрономія», «Колажі». У кожній номінації буде обрано три переможця. Усі вони отримають дипломи, cувеніри з символікою Вікіпедії та подарункові сертифікати інтернет-магазину на вибір. Детальні умови конкурсу можна знайти на сторінці: https://w.wiki/BU8.

Організатори конкурсу з «Вікімедіа Україна» закликають фахівців-науковців долучитися до популяризації науки через наповнення найбільшої онлайн-енциклопедії.

Toomas Loide / Ivo Kruusamägi, СС0 1.0, з Wikimedia Commons