Українські ГО в Португалії провели маніфестацію під посольством

Українські громадські організації в Португалії провели 17 квітня мирну маніфестацію під посольством Росії у Лісабоні

«Ні – дискримінації українців в Росії!», «Не переслідуйте українців у Росії», «Не забороняйте українську культуру і мову в Росії» – з такими гаслами українська громада в Лісабоні у неділю о четвертій годині пікетувала посольство Росії під час акції, організованої Спілкою українців у Португалії, Християнським рухом українців у Португалії та Асоціацією українців Португалії «Собор». Таким чином, громадські організації українців у Португалії підтримали заклик УВКР висловити протест з приводу закриття в Росії Об’єднання українців Росії та Національно-культурної автономії українців, а також фактів переслідування, погроз та вбивств провідних активістів українських громадських організацій.

[nggallery id=5 template=galleryview images=0]

У своїх виступах голови громадських організацій навели факти порушення прав національних меншин етнічних українців у Росії, порівнюючи ставлення Європейської держави – Португалії, до прав і свобод іммігрантів у своїй країні. Фактично порушивши міграційний закон, на початку свого прибуття у Португалію в кінці 90х років, зараз українські громадяни, що проживають у Португалії на рівні португальських громадян захищені законом, безперешкодно створюють громадські організації за етнічною ознакою та суботні українські школи.

Оцінивши позитивний вклад українських трудових мігрантів у економіку Португалії, у 2008 році один з нових проспектів Лісабону був іменований «Українським». П’ять португальських міських рад визнали Голодомор 32-33 років в Україні Геноцидом проти українського народу, висловлюючи таким чином свою солідарність з українцями, що проживають у їхніх адміністративних одиницях.

Чи можна такі цивілізаційні відносини порівняти з закриттям українських об’єднань у Росії, чи навіть з урядовими перепонами у функціонуванні єдиної української бібліотеки в Москві?

Уряд Росії виділяє колосальні кошти на русифікацію України, нехтуючи при тому правами етнічних меншин у своїй державі.

Чи можна порівняти заяви прем’єра Росії Путіна про несуттєву участь українців у перемозі над фашизмом у Другій світовій війні, з висловлюванням Вищого комісара у справах інтеркультурного діалогу при Кабінеті міністрів Португалії, що країна втратить багато, якщо українці почнуть покидати Португалію?

Рівно 10 років тому тодішній президент Португалії, соціаліст Жорж Сампайо був присутній на

Великодній Літургії УГКЦ у Лісабоні, тим самим демонструючи українцям, які на той час в більшості перебували в нелегальному становищі, що їх ніхто не буде переслідувати за вимушену імміграцію. Напевне, Росія як держава перестане існувати, якщо Медведєв відвідає храм УГКЦ не то, що в Росії а й з дружнім візитом в Україні.

Та, найболючіше є те, що на 20-му році незалежної України, захищати українські інтереси змушені громадські організації, а не державні структури України. Зокрема, ганебна позиція МЗС України, яка фактично оправдовує дискримінаційні дії уряду Росії.

На завершення акції голови громадських організацій передали у посольство Росії в Португалії копію заяви УВКР про порушення прав української національної меншини Росії до Верховного Комісара ОБСЕ у справах національних меншин.

Португальською мовою ця заява буде надіслана до Євродепутатів різних політичних партій від Португалії.
Голова Спілки українців у Португалії – Павло Садоха

 

 

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.