Австралійський уряд став на захист Тимошенко

Австралійський уряд приєднався до інших членів міжнародного співтовариства, висловлюючи занепокоєння з приводу політичних маневрів в Україні, зокрема арешту колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

У ході обговорення ситуації з представником міністра закордонних справ Кевіном Раддом, Cоюз Українських Організацій Aвстралії (CУОA) ( був поінформований, що уряд Австралії глибоко стурбований нинішньою ситуацією навколо судового процесу та арештом колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Австралійський уряд ставить під сумнів мотиви судового процесу, що дозволяє вбачати у ньому політично мотивоване переслідування.

Офіційні особи головного департаменту Міністерства закордонних справ і торгівлі (DFAT) зробили подання Посольству України в Австралії щодо бачення цих проблем. Посольству також добре відомо про звернення австралійської української громади до уряду Австралії.

Австралійський уряд заявив, що він і надалі закликатиме українську владу розглянути питання про негайне звільнення пані Тимошенко, і хоче бути певним, що суд над нею відповідає міжнародним стандартам прозорості та справедливості. Австралія, разом з багатьма іншими країнами, буде також уважно стежити за перебігом судового процесу.

Голова CУОA Стефан Романів, який зараз перебуває в Україні, відвідав засідання Печерського суду в Києві у середу та має намір знову відвідати суд на цьому тижні. Пан Романів передав речникам Ю.Тимошенко ставлення уряду Австралії австралійської української громади до процесу через її прихильників та закликав до чесного і відкритого процесу та її звільнення.

“Кожен, хто порушив закон, повинен зіткнутися з наслідками цього. Ми сумніваємося, що відправною точкою цього процесу є юридична складова. Він є політично вмотивованим”, сказав С. Романів. Він додав, що “мовчанка Президента Януковича в цьому питанні є оглушливою, дає багато для роздумів, і тільки посилює враження, що це політично мотивована справа.”

МЗС Австралії зазначило свою підтримку пану Романіву у його намаганнях продемонструвати позицію австралійського уряду під час його перебування в Києві. Це буде здійснено на цьому тижні в ході зустрічей С. Романіва в Києві з високопоставленими керівниками партії Тимошенко та під час інших зустрічей з урядовими чиновниками

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.