Майдан в Ізраїлі. Наметові містечка, сотні тисяч протестують на вулицях

Вже 3 тижні вулиці 4 міст Ізраїлю займають наметові містечка. Щосуботи відбуваються демонстації, що стають все чисельнішими. 6 серпня на вулиці вийшло за різними оцінками від 250 та 320 тисяч людей (менша оцінка – поліції). Протести носять виключно мирний характер, в них беруть участь, в-основному, представники середнього класу. Це – найбільші протести за всю історію країни.

Одну з вулиць Тельавіва, зайнятих наметами, страйкарі переймували в “Майдан Тахрір” натякаючи на паралелі з Єгиптом.

Протести спалахнули через ціну на творог, яка виявилася більшою за ціну того самого творога, експортованого в США. ЗМІ підрахували, що ціна більшості продуктів харчування та побутових в Ізраїлі вище за США та країни ЕС. Це вивело на вулиці перших демонстрантів. Потім додалися обурені зростом цін на житло, низькими зарплатами освітян та лікарів, високою ціною на дитяче харчування, тощо.

Через три тижні протестів прем’єр та урядовці висловили симпатію протестантам та почали виконувати їх вимоги.

Прем’єр Нетаньяху домігся термінового прийняття закону, який спрощує проектування та будівництво нових житлових комплексів, що дозволить зменшити ціни на нерухомість. Комісія на чолі з міністром фінансів Штайніцем працює над зменшенням непрямого оподаткування, боротьбу з монополістами та картелями, сприяння конкуренції. Штайніц каже: “Ми маємо розв’язати проблему високих цін, але водночас не втратити економічних завоювань: низького безробіття, економічного зростання. Ми бачимо, що відбувається у США та Європі і не хочемо опинитися в схожій ситуації”.

Однак ці поступки уряду поки що не задовільняють протестантів і на наступну суботу запланована нова маніфестація. Наметові містечка не розходяться.

Всі джерела та відеорепортажі в нас на форумі тут http://www2.maidan.org.ua/n/free/1311996336

На фото – фото з Тельавіву. На плакаті написано – “я доктор наук, бідна і з дипломом”

Acerca de Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair