Новий “Ганді” в Індії голодуванням домігся ухвалення антикорупційного закону

74-річний громадянський активіст Анна Хазаре вже не вперше домогається чогось від індійської влади голодуванням.  Харизматичний лідер, якого називають “новим Ганді”, вже 30 років бореться з корупцією. Він починав в глухих селах, потім перейшов на рівень провінцій, де домогався відставки корумпованих міністрів і прийняття регіональних антикорупційних законів.

В 2003 він оголосив перше голодування до смерті і домігся відкриття антикорупційного розслідування проти міністрів федерального уряду, яке два роки по тому призвело до засудження цих урядовців.

В 2006 він оголосив голодування до смерті проти спроб уряду погіршити Акт про Доступ до Інформації. Уряд здався і відкликав свої правки.

В квітні 2011 він оголосив голодування до смерті заради прийняття антикорупційного закону, який, зокрема, передбачав впровадження посади омбудсмена з питань корупції. До його голодування одразу приєдналися 150 людей. Голодування Хазаре отримала величезну підтримку в соцмережах. До нього спробували долучитися політики, але Хазаре заявив, що не потерпить жодного політика поруч. Виникли масові протести в багатьох містах Індії.

Через 4 дні уряд прийняв вимоги Хазаре і створив комітет з опрацювання антикорупційного законодавства. Хазаре попередив, що якщо закон не пройде, він закличе до всеіндійських акцій протесту.

Кабінет міністів в кінці липня ухвалив проект закону, який не влаштував Хазаре, той оголосив намір вдатися до голодування до смерті знову. Була навіть спроба провести через Верховний суд Індії заборону йому голодувати.

Перед оголошеним днем початку голодування 16 серпня Хазаре арештували під приводом заборони мітингів в парку, де він збирався почати голодування. Звістка про його арешт рознеслася соцмережами і на вулиці вийшли маси людей в знак протесту. Всього пройшло 570 демонстрацій по всій країні. Хазаре почав голодування в тюрмі.

Під тиском протестів Хазаре випустили і дозволили йому провести публічне голодування на майдані Рамліла в Нью-Делі. Хазаре запевнив своїх прихильників, що боротиметься до останнього подиху задля ухвалення пропонованого ним антикорупційного закону.

20 серпня на майдан прийшли тисячі прихільників Хазаре, 21 серпня – десятки тисяч. В ці дні купа політиків і парламентарів почали звинувачувати Хазаре в усіх смертних гріхах. 28 серпня уряд ухвалив пропонований проект закону одноголосно.

На відео – індуси святкують перемогу Хазаре
httpv://www.youtube.com/watch?v=QeVLs_ulmJo

Прочитати всю довгу історію боротьби Хазаре можна в вікіпедії http://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Hazare

Acerca de Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair