Час заборонити джипінг

9 вересня 2011 р. –  Екологічна громадськість звернулася до керівництва обласних державних адміністрацій з проханням заборонити проведення джипінгу на об’єктах природно-заповідного фонду.

За останні роки джипінг як розважальний захід отримав статус популярного виду спорту серед заможних українців. Зазвичай, учасники змагань і організатори не усвідомлюють шкоди проведення даних заходів на об’єктах природно-заповідного фонду. Поширеною є думка,  що погодження, надані лісгоспами та обласними адміністраціями на проведення таких заходів, є простим шляхом уникнення порушень законодавства. Однак, такі погодження є фактично абсурдними, тому що вони не підкріплені законодавчими актами та розпорядженнями, на яких мають базуватися.

«Україна є стороною Бернської конвенції, яка чітко забороняє турбування диких видів в сезон розмноження, але досі ця норма жодним чином не відображена в українському законодавстві», – повідомляє заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Проведення транспортних перегонів на заповідних територіях є порушенням не лише положень Бернської конвенції, а й чинного українського законодавства, зокрема ст. 16-17 ЗУ «Про природно-заповідний фонд України»,  ст.252 Кримінального кодексу України,  ЗУ«Про охорону навколишнього природного середовища України» та  ЗУ «Про Червону книгу України».

Варто зазначити, що під тиском громадськості у 2008 році Івано-Франківська ОДА прийняла розпорядження № 138 (http://pryroda.in.ua/blog/dzhiping-zaboronili/ ) «Про заборону «джипінгу» та використання інших транспортних засобів на територіях природно-заповідного фонду Івано-Франківської області». Наразі однією з основних цілей для обласних державних органів має стати затвердження подібних розпоряджень у всіх областях України.

Проект листа та додатку до нього, який ми просимо надсилати до своїх облдержадмінстрацій кожного, розміщені в додатку. Впишіть у них назву своєї області та зворотню адресу, на яку Вам має надійти відповідь (всі місця, які слід заповнити – виділені зеленим), роздрукуйте та направте до облдержадміністрації поштою.
проект розпорядження
проект листа

За додатковою інформацією звертайтеся, будь-ласка, до:

Фатікова Марія
голова МВ НЕЦУ
0956028606
Сторчило Марія
активіст НЕЦУ
0930052761