Хроніка репресій у Шишаках з продовженням

Вважається, що репресії проти українських патріотів відбуваються в основному в Києві. Насправді, основна боротьба з «інакомислячими» розгорнулася в регіонах. Приклад – Шишаки, Полтавської області, де вже тривалий час «пресується» член ОУН і ВО «Свобода» Володимир Чмир.

Щоб усунути опального, бо національно-свідомий, В.Чмиря з посади директора місцевої школи синьо-біле начальство придумало спецоперацію під назвою «контракт». Мовляв переведемо затятого націоналіста на контрактні умови роботи, а потім звільнимо. А те, що така «спецоперація» не законна, ніхто не переймається. Для боротьби з українським націоналізмом, як відомо з часів Леніна-Сталіна, всі засоби годяться.

Ось як це відбувається.

Не дочекавшись на рішення Вищого адміністративного суду про незаконність переведення В.Чмиря на контракт, Шишацька районна рада на своїй сесії прийняла рішення про укладення трудового контракту між Чмирем В.С., як директором Шишацької спеціалізованої школи імені В.І.Вернадського, та органом місцевого самоврядування – Шишацькою районною радою.

Перед цим опальному директору школи був наданий проект рішення сесії райради про укладення з ним контракту на 4 (чотири) роки. Напередодні він був запрошений на засідання відповідної комісії Шишацької райради. У зв’язку погіршенням стану здоров’я, про що є лікарняний лист, Чмир В.С. попросив пробачення за вимушену неявку на засідання комісії та просив перенести його на інший час.

Натомість на своїй сесії депутати Шишацької райради проголосували за проект в цілому. При цьому депутат Шишацької райради та голова Шишацької районної державної адміністрації Білаш В’ячеслав Анатолійович (колишній перший секретар райкому КПРС, потім – НДП, Партії регіонів тощо), виступаючи на сесії, вніс пропозицію: «У мене є пропозиція, як у депутата. Я звертаюсь до депутатів. Так, останнім часом і якщо сказати: не останнім часом. Це і протягом 2010 року і до цього, як я в адміністрації не працював, у району державну адміністрацію поступає і поступало багато нарікань і від окремих учителів Шишацької спеціалізованої школи імені В.І. Вернадського. Від окремих батьків, багатьох батьків на, скажемо, недостатній навчально-виховний процес, який проводиться в школі. І в першу чергу, з боку директора школи. У даний час у школі проходить комплексна перевірка організації навчально-виховного процесу, який проводить відділ освіти, наш. Ми сподіваємось, що ця комплексна перевірка буде продовжена з боку обласного управління освіти. Тому я вношу таку пропозицію. Враховуючи оці зауваження відносно методів і форм роботи Чмиря Володимира Сергійовича, я вношу пропозицію укласти трудовий контракт з Чмирем Володимиром Сергійовичем на посаду директора Шишацької спеціалізованої школи імені В.І.Вернадського строком на один рік. Тобто, подивимось, як далі він буде працювати, як відноситиметься до роботи, то, якщо все буде нормально, все буде виправлено, то ми через рік можемо продовжити контракт і може й на більший термін. Це моя така пропозиція.»

Після виступу вірного ленінця Білаша, слово взяла депутат Клочко М.О. (головна комуністка району) : «Я приєднуюсь до пропозицій В’ячеслава Анатолійовича і також хочу попросити депутатів підтримати його пропозицію про те, що на один рік. Тому що цілі легенди по тій школі ходять. І депутати минулого скликання знають витівки Чмиря і відношення до депутатів і саме головне – це робота, звичайно. Другим питанням він зокрема більше приділяє уваги. Школа знаходиться деполітизована. Але ж ні для кого не секрет, що там школа – це осередок однієї політичної партії. Так що подивимось. На один рік затвердимо контракт з ним, о. А тоді вже подивимось, може ж людина таки і справи свої помилки.».

Уведені в оману депутати райради, покладаючись на слова та пропозиції білашів-клочків, проголосували за зміну терміну контракту з чотирьох років до одного. Слід додати, що протягом всього часу роботи учителем історії, суспільствознавства, правознавства та англійської мови, в т.ч. і на посаді директора школи, Чмир В.С. жодного разу не притягувався до дисциплінарної відповідальності.

Чмир В.С закінчив історичний факультет Полтавського педінституту, факультет англійської мови Київського педагогічного інституту іноземних мов та Інститут імені Володимира Великого Міжрегіональної академії управління персоналом; працював головою Секретаріату ОУН, є членом Проводу ОУН та головою Шишацької районної партійної організації ВО «Свобода». Багато разів йому виносили подяки, нагороджували грамотами. Чергова атестація виявила показники, якими вона підтверджує статус навчально-виховного закладу нового типу. Педагогічний колектив та Загальні збори школи, заслуховуючи щорічний звіт її директора, таємним голосуванням надавали високу оцінку його роботи .

Розповсюджена Білашем і Клочко інформація є недостовірною, її поширення ганьбить честь, гідність та ділову репутацію Чмиря В.С., оскільки створюється враження, що директор школи зневажає закон.

Діючи так, по-комуністичному, тобто підло, Білаш і Клочко намагаються створити враження про начебто невідповідність Чмиря В.С. займаній посаді. Насправді ж причина в тому, що Чмир В.С. – український націоналіст та не приховує того, що не поділяє політичних поглядів Білаша та його соратників.

Відповідно до ст. 21, 28, 32 Конституції України, ст. 272, 275, 297, 299 Цивільного Кодексу України, директор – патріот звернувся до Шишацького районний суду. У зверненні, зокрема просить:

  1. Визнати недостовірною, такою, що не відповідає дійсності, ганьбить честь, гідність, ділову репутацію Чмиря В.С., інформацію поширену комуністкою Клочко та колишнім комуністом, головою Шишацької райдержадміністрації Білашем стосовно директора школи Чмиря В.С. на сесії Шишацької районної ради 25.02.2011 р.
  2. Зобов’язати Білаша і Клочко спростувати інформацію, поширену ними щодо Чмиря В.С. на сесії Шишацької районної ради 25.02.2011 р. у спосіб найбільш близький до способу їх поширення, шляхом :
    • їх особистого виступу на найближчій сесії Шишацької районної ради, після набрання судовим рішенням у даній справі чинності;
    • відповідної публікації, за власний кошт, у районному друкованому органі газеті «Сільське життя», у найближчому номері, після набрання судовим рішенням у даній справі чинності.
  3. Стягнути з відповідачів, рівними частками, на користь Чмиря В.С. завдану моральну шкоду, судові витрати.
  4. Винести з цього приводу мотивоване рішення.

 

Попереднє судове засідання мало відбутися 29 серпня 2011 року, але суддя Гусак Н.В. цього дня захворіла, хоч документів на це не представила. Відповідачів у справі Білаша – Клочко у суді не було. Юристи, які мають значний професійний досвід, припускають, що суддя навмисно пішла на «лікарняний», даючи таким чином можливість відповідачам краще підготуватись. Ось такі реалії. Про перебіг подій повідомимо пізніше.

А на сьогодні над В.Чмирем висить дамоклів меч звільнення. Та здаватися він не збирається.

 

Прес-служба Полтавської обласної організації ОУН

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.