“Україна втрачає свій шлях” – кажуть нобелівські лауреати

Повідомляє УНІАН

Низка впливових людей світу підписали відкритого листа, у якому висловили занепокоєння з приводу останніх подій в Україні під назвою “Україна втрачає свій шлях”.

Зокрема, підписанти вважають, що ЄС має вимагати від української влади, щоб Юлію ТИМОШЕНКО та інших лідерів опозиції випустили з СІЗО під заставу, “щоб вони могли більш активно захищати себе в суді”.

Автори статті стверджують, що більшість на Заході вважають процес над Ю.ТИМОШЕНКО політичним і що принцип верховенства права у ньому ігнорується.

Вони зазначають, що в інтересах ЄС прагнути до більш активної політики стосовно України.

“Ми закликаємо ЄС та його держави-члени наполягати на тому, щоб в Україні поважалося верховенства права. Принаймні, ЄС повинен вимагати, щоб Ю.ТИМОШЕНКО та інші лідери опозиції вийшли на волю під заставу…”, – сказано у статті.

Крім того, на думку підписантів, основні принципи демократичного суспільства, такі як свобода слова і свобода зібрань, все частіше зазнають утисків в Україні.

Вони також звертають увагу на консолідацію всієї влади в країні в руках Президента Віктора ЯНУКОВИЧА, зміцнення силових структур, зокрема, СБУ, а також на “повальну корупцію”.

Окреме занепокоєння впливових людей світу викликає переслідування в Україні опозиційних партій і незалежних ЗМІ.

“Відкриття кримінальних справ стосовно опозиційних політиків, у тому числі проти ТИМОШЕНКО, разом із внесенням змін до виборчого закону на користь Президента і його прихильників, є послабленням опозиційних сил”, – сказано у статті.

Автори також звертають увагу на слабкі інститути громадянського суспільства в Україні, які “не мають реальної можливості брати участь у виробленні політичних рішень”.

“Україна зараз на розпутті. Один покажчик вказує на демократію, а інший – на єдиновладдя. Перший шлях веде до членства в Європейському Союзі, другий – до більш темного і небезпечного напрямку. Мільйони громадян України хочуть вступу до ЄС, але їхній ентузіазм стримується відсутністю чіткої політики ЄС щодо України”, – сказано у статті.

Лист підписали, зокрема, філософ та есеїст Андре ГЛЮКСМАН, колишній президент Чехії Вацлав ГАВЕЛ, міністр закордонних справ Чехії Карел ШВАРЦЕНБЕРГ, почесний архієпископ Кейптауна і лауреат Нобелівської премії миру Десмонд ТУТУ, колишній президент Федеративної Республіки Німеччина Ріхард фон ВАЙЦЗЕККЕР, голова Російської партії “Яблуко” Григорій ЯВЛІНСЬКИЙ, ДАЛАЙ-ЛАМА та інші.

Усі підписанти є членами ініціативи “Shared Concern Initiative”, яка об’єднує видатних діячів сучасності, що представляють різні культури, релігії, традиції та історію, відзначає Українська правда.

Оригінал статті тут http://www.project-syndicate.org/commentary/havel44/English

Acerca de Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair