ГРАД таки склав «чорний список» суддів

Пропонують заборонити в’їзд до країн Європи та США тим, хто виносить неправосудні рішення.

27 жовтня в прес-центрі Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України відбулася прес-конференція на тему «ГРАД склав список суддів, яким мають заборонити в’їзд до Європи». У заході взяли участь координатор ГРАДу Василь Сухов та прес-секретар ГРАДу Зоя Красовська.

Із США та країн Європи все частіше надходять сигнали про вжиття санкцій по відношенню до українських чиновників. Очевидно, що такі заходи зумовлені станом українського судочинства. Саме від суду залежить, чи є держава правовою, чи готова Україна підтримувати основоположні права і свободи громадянина, чи готова вона до входження у європейську спільноту.

Правозахисний напрям є одним із ключових в діяльності громадської організації ГРАД. Зважаючи на готовність демократичних країн вжити заходів по відношенню до осіб, які на ділі заважають євроінтеграції України, ГРАД склав «чорний список» суддів. До нього увійшли ті служителі Феміди, котрі не дотримуються принципу верховенства права, захисту основоположних свобод громадян, принципу незалежності суду від інших гілок влади. Ці списки ГРАД передасть до МЗС країн Європи та Держдепартаменту США, аби таким суддям був заборонений в’їзд до країн Європи.

«Суд є останньою інстанцією, де людина зможе захистити свої законні права. Беззаконня в судах не анонімне, воно має свої імена. Особи, які стоять за конкретними порушеннями мають нести відповідальність», – заявила Зоя Красовська.

Василь Сухов заявив, що список, який був складений ГРАДом, оснований на досвіді роботи організації із судами. Це стосується справи захисту звання Героя України Степана Бандери, справ щодо порушень на місцевих виборах 2010 року, оскарження дій «Дніпрообленерго», позову торгової мережі АТБ. ГРАД включив до списку тільки тих суддів, порушення яких може документально підтвердити.

«Ми хочемо, щоби у суддів з’явилася відповідальність за ті незаконні рішення, які вони приймають, посилити громадський контроль за судочинством. Ми добиватимемося того, щоби хоч частина тих суддів, яких ми зазначили, отримала заборону на в’їзд до Європи і США, не могли зберігати там свої статки, відпочивати і навчати своїх дітей там», – зазначив Василь Сухов.

ГРАД закликає громадські організації, окремих громадян, юристів-практиків, правозахисників створювати подібні списки, не зупиняючись тільки на суддях, а включати також прокурорів, міліціонерів, чиновників. Список ГРАДу розміщений на сайті dniprograd.org (розділ ГРАД). Всіх небайдужих закликають долучатися до його доповнення.

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.