Книга про того, хто виспівав ім’я “Нахтіґалю”

26 січня o 17.00 відбудеться презентація книги Ігора Марчука “Сотник УПА Петро Гудзоватий” у Музею етнографії, просп. Свободи, 15.
Книга про командира УПА Петра Ґудзоватого-«Очеретенка» та його бойових побратимів є ще одним пам’ятником українським повстанцям, які жертовною боротьбою закладали підвалини майбутньої незалежної держави.
Він був керівником самодіяльного хору леґіону “Нахтіґаль”, спів якого так вразив німців. Але в “Нахтіґаль” він пішов не для того, щоб співати. Сотник «Очеретенко», пройшовши ґрунтовний вишкіл у Дружинах українських націоналістів під керівництвом Романа Шухевича, активно долучився на початку 1943 року у процес творення Української Повстанської Армії, як військовий фахівець-інструктор створював та вишколював перші сотні та чоти повстанців на Поліссі. Далі за наказом Головної команди УПА йому було доручено діяти на найбільш відповідальному і небезпечному відтинку – очолювати рейдові підрозділи групи УПА «Тютюнник», які опановували Житомирщину та Київщину. Протягом 1943 року він двічі особисто брав участь у рейдах: перший раз – у складі сотні повстанців, а другий раз восени 1943 року на чолі двох куренів «Кватиренка» і «Негуса».
У документах та спогадах сучасників Петро Ґудзоватий виринає під псевдонімами «Вояк», «Очеретенко», «Василь», «Василь Вечера», «Очерет» і «Радич». Повстанці, які особисто його знали, вважали вмілим та відважним командиром, який особистим прикладом надихав вояків на боротьбу з ворогом. На своєму посту він залишався до останнього подиху і не збирався здаватися на ласку ворога.
Під час цієї важкої і виснажливої боротьби він знайшов своє єдине кохання – зв’язкову ОУН з Житомирщини Ганну Дзьобас. Та не судилося молодому подружжю зазнати сімейного щастя. У протистоянні з червоним окупантом спочатку гине на Полі слави Петро, а згодом і його дружина Ганна. Так вони підкреслили своїм життям, що у боротьбі за незалежність Батьківщини українці єдині, вони не діляться на східняків і західняків, галичан, волинян та наддніпрянців. Вони є представниками славної когорти борців за Українську Самостійну Соборну Державу.

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.