Лист Світової Конференції Українських Державницьких Організацій до представників Комісії закордонних відносин при Сенаті США

3 лютого 2012

Почесна Жін Шахін
Голова сенатського комітету з міжнародних відносин

Почесний Джон Баррассо
Член по старшині сенатського комітету з міжнародних відносин

Шановні сенатори:

Ми маємо в своєму розпорядженні копію листа на Ваше ім’я Посла Україні в США від 1 лютого 2012 року. Ми впевнені у вашій здатності уважно вивчити зміст цього листа критично і самостійно. Тим не менш, деякі заяви, зроблені в ньому, були переповнені такої кричущої неправди і напівправди, в першу чергу в області побудови демократії і прав людини, що ми змушені відповідати, щоб, як мінімум, ви помилково не вважали, що українська громада Америки не знає, або, що ще гірше, байдужа до таких тверджень посла.

Наша позиція полягає в тому, що під управлінням режиму Президента Віктора Януковича ситуація в Україні погіршилася настільки, що  верховенство закону та громадянського суспільства підірвано остаточно.

Навіть в області енергетичної незалежності України при Янукоковичу справа погіршилася, насправді підвищилась її залежність від російського газу, пропонуючи збільшення квоти газу в обмін на незначні знижки.

В економічній сфері Україна при Януковичу по суті досягли дна в 2010 році, в розпал глобальної економічної кризи. Деякий неоднозначний, звичайно незначний, економічний ріст в 2011 році був в значній мірі неминучим, і результатом не економічних реформ, але через світовий попит на алюміній та інші металоресурси, але, звичайно, не готової продукції. Виключення України з Чорного списку Financial Action Task Force не є досягненням. Чорний список в цілості став неактуальним.

Проте те, вас найбільше повинно  турбувати  в звіті про Україну  область демократії і прав людини. Підвищення України на Всесвітньому індексі свободи преси 2011 року не можна вважати досягненням бо Україна навіть при тому на 116 місце з 179 країн, якраз попереду таких ізгоїв в дотриманні людських прав, як Венесуела.

Важливим, об’єктивним і авторитетним аналізом що опрокидує чимало тверджень які зробив український Посол у листі до Вас це резолюції по Україні, яку  всього кілька днів тому видала Парламентська Асамблея Ради Європи. Дозвольте представити вашій увазі кілька відповідних витримок:

“Асамблея висловлює свою стурбованість у зв’язку з кримінальними справами, порушеними за статтями 364 (зловживання посадовими повноваженнями) і 365 (перевищення посадових повноважень) Кримінального кодексу України  відносно ряду колишніх членів уряду … Асамблея вважає, що статті 364 і 365 в українському Кримінальному кодексі є надмірно широкими в застосуванні і ефективно дозволяють пост-факто криміналізацію нормального політичного процесу прийняття рішень. Це йде врозріз з принципом верховенства закону і є неприйнятним … Асамблея висловлює жаль з
приводу численних недоліків, зазначених у судових процесах проти колишніх членів уряду і вважає, що вони можуть підірвати можливості для підсудних отримати справедливий судовий розгляд за змістом Статті 6 Європейської конвенції з прав людини … Асамблея приймає до уваги той факт, що Європейський суд з прав людини вирішив швидко відстежити заяву пані Тимошенко про її затримання, в якому вона заявляє про порушення статей 3,5 і 18 Конвенції … Асамблея підтверджує свою глибоку стурбованість з приводу відсутності незалежної судової системи … Асамблея шкодує, що реформа Прокуратури (в Україні) відповідно до стандартів Ради Європи, яка є одним із зобов’язань України щодо вступу, до цих пір не проводилася . В результаті, Прокуратура залишається надмірно централізованою установою з надмірними повноваженнями … Асамблея вітає систематичні запити з боку влади до думки Венеціанської комісії щодо проектів законів, які вони готують. Тим не менш, відзначає, що в ряді випадків, проект законів, за якими думки було запропоновано, в подальшому зняті і що рекомендації Венеціанської комісії не були прийняті до уваги в законах в кінцевому підсумку прийнятих Верховною Радою … Асамблея шкодує, що його Основні рекомендації, а саме: прийняття єдиного Виборчого кодексу і прийняття регіональної пропорційної системи виборів, не були виконані … ”

Ці тривожні висновки особливо важливі, так як лист Посла завершується, здається, твердженням  впевненості в американській підтримці європейських прагнень України. Ми також підтримуємо європейські прагнення України. Тим не менш, з цією метою, в кінцевому рахунку, ми підтримуємо зміну режиму в Україні як єдиний реальний шлях для України повернутися до демократичного курсу, що сильно підриває режим Януковича.

Дякуємо Вам за Ваш розгляд наших коментарів.

З повагою,

За Світову Конференцію Українських Державницьких Організацій

Аскольд Лозинський, Голова

Борис Потапенко
Секретар

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.