Європригода: на автозаку до українського райвідділку

Серед вболівальників, які приїдуть до України з країн ЄС на “Євро-2012”, напевне, будуть і хулігани, порушники законів. Як зустріне їх українська міліція?

Особливих проблем у пересічних європейських футбольних вболівальників з українською міліцією не повинно бути. Так прогнозує член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Володимир Батчаєв. Колишній співробітник Служби внутрішньої безпеки МВС припускає, що керівництво правоохоронних органів рекомендуватиме діяти м’яко щодо іноземців.

Які, втім, мають виконувати українське законодавство, в тому числі й адміністративне. А ним, зокрема, заборонене розпиття алкогольних напоїв у громадських місцях. У розмові з DW Батчаєв висловив думку: англійських фанатів з пивом правохоронці не чіпатимуть, а от вже на українцях – “відіграються”.

Імідж держави – на першому місці

Якщо ж говорити про хуліганські дії, то експерт упевнений, що європейців не будуть доставляти у кімнати для затриманих, які часто не відповідають стандартам. Адже йдеться про імідж держави, підкреслює Батчаєв. Отже, питання з порушниками вирішуватимуть у райвідділках. До речі, за законом, у кожній черговій частині має бути три таких кімнати, громадян України й іноземців мають утримувати окремо.

Днями ж Верховна Рада вилучила з закону про провадження у справах про адмінправопорушення у період проведення фіналу “Євро-2012” в Україні норму про проведення судів на стадіонах. Раніше такі справи мали намір розглядати на території спортивної споруди у спеціально обладнаних приміщеннях.

Батчаєв зауважує: щодо особливо агресивних фанатів – “ультрас” – міліція діятиме жорстко, адже такі дії схвалює ФІФА і вважають адекватними в усьому світі. Ще експерт припускає, що будуть траплятися випадки вимагання хабарів, адже “міліціонери-хабарники вважають, що в гостей чемпіонату є гроші”. Це ж стосується й ДАІ: “Вимагатимуть мзду за проїзд, тим більш порядок сплати штрафів врегульовано недосконало”.

Краще ви до нас

Якщо ж справа дійде до утримання людини у слідчому ізоляторі, то правозахисники звертають увагу на погані умови СІЗО. За міжнародними стандартами, на одну особу має бути чотири квадратних метри площі, а за українським законом – два з половиною, не кажучи про те, як це відбувається на практиці.

Крім того, хворих на туберкульоз часто тримають в ув’язненні разом з іншими. Правозахисник Володимир Бочаров-Туз, який вивчає ситуацію з дотриманням прав людини в українських тюрмах, каже, що легше назвати ті аспекти роботи пенітенціарної системи, що відповідають міжнародним стандартам, аніж навпаки.

Найбільш яскраві проблеми – надання медичних послуг ув’язненим та жорстоке поводження з ними. Це підтверджують і рішення Європейського суду з прав людини. Саме це, на думку правозахисника, може найбільш запам’ятатись футбольним фанатам, якщо ті потраплять до тюрми в Україні.