Віктора Януковича назвали «найуспішнішим літератором» України і вручили йому 16 лімонів

Брати Капранови натомість запропонували Януковичу спрямувати гонорар на закупівлю книжок для бібліотек. За їх словами, декілька років тому, коли держава закуповувала книжки для бібліотек, на всю Україну передбачалося 15 мільйонів гривень.

Українські письменники разом відсвяткували Всесвітній день книги та авторського права. «Найуспішнішим» письменником оголосили президента України Віктора Януковича. Такого гонорару, кажуть літератори, ще ніхто в Україні не отримував.

На офіційному сайті президента вказується, що у 2011 році донецька друкарня «Новий світ» виплатила Віктору Януковичу 16,4 мільйона гривень як авторську винагороду. Таким чином видавництво отримало права не тільки на існуючі твори президента, але й на майбутні.

Така сума гонорару здивувала українських письменників. Вони визнали, що Янукович є найуспішнішим письменником не тільки за 2012 рік, але й за всі роки незалежності України.

«16 «лимонів» гонорару – мрія кожного письменника.  Та поки для літераторів це мрія, для Януковича – реальність», зазначили видавці та письменники Віталій та Дмитро Капранови.

Щоб привітати свого «колегу», письменники зібрали власний «гонорар» – 16 лимонів, які вручили картонному президенту.

«Ми раді страшно за колег. Як тільки колеги починають заробляти, ми починаємо святкувати. Так що ми радіємо, і сьогодні ми скинулися на 16 лимонів для нашого колеги, Віктора Януковича», говорять організатори акції Віталій та Дмитро Капранови. Також письменники пораділи, що з таких «лимонів» не треба платити податків.

Сам Віктор Янукович пообіцяв, що спрямує свої авторські винагороди на доброчинність. «У цьому році ті кошти, які я отримав від видання деяких своїх книжок, я буду спрямовувати тільки на допомогу бідним людям, тим, хто хворіє, і, безумовно, перш за все, дітям», – сказав президент.
Брати Капранови натомість запропонували Януковичу спрямувати гонорар на закупівлю книжок для бібліотек. За їх словами, декілька років тому, коли держава закуповувала книжки для бібліотек, на всю Україну передбачалося 15 мільйонів гривень.

Про бібліотеки згадали і в опозиції. Один із лідерів партії «Батьківщина», віце-спікер Микола Томенко заявив, що влада заважає українським бібліотекам ефективно працювати. Зокрема, політик згадав про вето від Януковича на закупівлю книг і періодики за кошти держави для бібліотечних фондів. На думку президента, таким чином існуватиме ризик «зловживань під час здійснення відповідних закупівель».

Українські письменники, крім вручення гонорару президенту, влаштували автопробіг по Києву із девізом «Ударимо автопробігом по безкнижжю та нехлюйству!». Зупинку зробили тільки біля зачиненої на ремонт книгарні «Знання» та нової книгарні «Москва». Письменницький автопробіг організовують вже вп’яте, і наступного року обіцяють розширити його масштаб.

Всесвітній день книг і авторського права відзначається 23 квітня. ЮНЕСКО обрала цей день, бо у 1616 році 23 квітня померли Вільям Шекспір, Інка Ґарсіласо де ла Веґа та Міґель де Сервантес.

http://www.voanews.com/ukrainian/news/yanuk-writer-2012-04-23-148545995.html

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. В Хамєн-ляндє всьо чєрєз жопу. :(

    Вартість автурських прав Ґамнюковічя,– на біржі інтелехуальної власности сузір’я Песиголовця,– не 16 “лимонів”, а 16 “арбузів”! І всеґалахтично теперка вже відоме видавництво теє знало! Алє рівно у 1000 разів знизило гонорар, же ж бо зара не сезон кавунів, а це унеможливлює дарування Хаму 16-ти арбузов. Від так, оскільки лимони є цілий рік, аби не заважать креативу заздрісників, Хаму дали “лимонами”…

Los comentarios están cerrados.