Зламати ситуацію: приклад зі США

У 2010 році в рамках Програми обміну досвідом щодо реформування судової системи і кримінальної юстиції я відвідувала США. Останнім містом нашого study visit був незрівняний Чікаго, штат Іллінойс.

Які у вас виникають найперші асоціації із містом? У когось – мюзикл «Чікаго», у когось – Френк Сінатра, для якого my kind of town Chiсago is. Однак у багатьох – чіказька мафія та відомий Аль Капоне, корумпована поліція та сухий закон у 20-30 рр. ХХ ст.

Справді, на початку минулого століття це місто було містом мафії, там панували корупція і закони кримінального світу. Поліція і злочинці були єдиним цілим, і здавалося б, нічого не могло змінити статус-кво. Місцевим бізнесменам настільки набридло ділитися своїми грошима із мафією та корумпованими поліцейськими, що вони вирішили змінити ситуацію… і у 1919 р. утворили громадську правозахисну організацію – Чіказьку комісію з питань злочинності (Chiсago Crime Commission). Основним завданням Комісії була боротьба із корупцією місцевих поліцейських та співпраця між підприємцями і громадськістю для викорінення злочинності і поліпшення громадської безпеки. І треба сказати, що в них вийшло. Комісія почала збирати інформацію про злочинців у місті, мафіозні клани та поліцейських, із ними пов’язаних. Була створена дуже потужна і велика за обсягами база даних, в якій було досьє ледь не на кожного бандита у Чікаго чи корумпованого поліцейського. Згодом цю інформацію передавали поліції і прокуратурі, вишукуючи чесних і порядних правоохоронців, а потім вже відкривалися відповідні кримінальні справи.

Поступово Комісія стала впливовим органом громадського контролю у Чікаго. Її діяльність сприяла формуванню нового мислення у молодих мешканців міста – із корупцією в поліції та мафією у Чікаго можна і треба боротися. Всередині 70-х років ХХ ст. кардинально змінилася ситуація і в самій поліції міста. Туди прийшли молоді поліцейські, які мислили інакше і прагнули змін.

Сьогодні Чіказька комісія з питань злочинності залишається впливовою. До її завдань входить аналіз причин зростання злочинності, ведення статистики, розроблення стратегії запобігання злочинам. Співпраця між Комісією та поліцією Чікаго є надзвичайно тісною. Трапляються випадки, коли поліцейські звертаються до організації за інформацією про людину чи бандитський клан. Книга про кримінальний світ Чікаго, яку видала Комісія, є настільною книгою кожного поліцейського у місті.

Я навела цей приклад недарма. Він є показовим як можна боротися, як можна переламати, здається, незламну систему. Для цього потрібно небагато – розум і справжнє прагнення до змін.

Еліна Шишкіна

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair