Адміністрація Януковича: недоступ до інформації

Днями “Майдан-Моніторинг” адресував до АП дуже просте, на наш розум, запитання:

“Чи є Адміністрація Президента України розпорядником інформації про акти президента України, зокрема ті, що мають позначку обмеження доступу “опублікуванню не підлягає”? Чи наявні в Адміністрації президента тексти актів президента України, інформація про їх реквізити, назви тощо?”

Наша цікавість обумовлювалася ухилянням АП від надання інформації про 137 незаконно засекречених актів президента (йдеться про всіх президентів) – відповідного запита було обізвано зверненням і відфутболено до Міністерства юстиції.

Лист від АП (надіслано електронною поштою, з адреси vidkrytist[at]apu.gov.ua) – до вашої уваги, спробуйте знайти там, власне,  відповідь на запитання, а не плин свідомости. Тож “просте запитання, а ставить у глухий кут”.

Шановний пане Северин!
    На Ваш запит від 13 липня 2012 року повідомляємо наступне.
 
    Адміністрація Президента України є постійно діючим допоміжним органом, утвореним Президентом України відповідно до пункту 28 частини першої статті 106 Конституції України. Адміністрація у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, міжнародними  договорами
України, укладеними в установленому порядку, цим Положенням, а також розпорядженнями Глави Адміністрації Президента України.
    Основними завданнями  Адміністрації  є  організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення здійснення Президентом  України  визначених Конституцією України повноважень. Адміністрація відповідно до покладених на неї завдань, зокрема опрацьовує і подає на підпис Президентові України проекти указів, розпоряджень Президента України, інших документів.
    У зв’язку з цим Адміністрація Президента України має в наявності документи, отримані та створені в процесі виконання своїх завдань, передбачених чинним законодавством, окрім тих, які передані у встановленому чинним законодавством порядку на збереження до архіву. Водночас інформація, про яку йдеться відповідно до Переліку відомостей, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, і яким надається гриф обмеження доступу “Для службового користування”, затвердженого розпорядженням Глави Секретаріату Президента України від 14 серпня 2008 року № 108, має конфіденційний характер.
    Розпорядження та надання такої інформації здійснюється в порядку, встановленому законодавством України в цій сфері.  
    Дякуємо за Ваш  запит.

З повагою
В.о. Керівника Головного управління
забезпечення доступу до публічної інформації
Адміністрації Президента України                             О.Хорольський

*****

Не знаємо як ви, а ми відповіді не знайшли, відтак “адміністратори Януковича” поставили собі заслужену “псісу” у журнал обліку відписок, відмазок і такого подібного – ознак недоступу до публічної інформації як політики чинної влади.

p.s. Міністерство юстиції України, яке нещодавно також відмовило у наданні інформації про назви і реквізити 137-ми незаконно засекречених актів “гарантів”, отримує позовну заяву про визнання відмови протиправною і зобов’язання таку інформацію надати. Буде час і натхнення – доберемося і до “адміністраторів”.

Олександр Северин