Експерти: Вибори Ради сфальсифікують

Усі експерти, опитані фондом “Демократичні ініціативи”, одностайно заявили, що вибори до Верховної ради не будуть проведені чесно та без фальсифікацій.

Про це повідомляють Українські новини з посилання на результати відповідного опитування.

При цьому 61% опитаних експертів допускає, що результати виборів можуть бути перекручені, 28% – упевнені, що обов’язково все буде підтасовано, 9% – вважають, що будуть окремі порушення, але вони істотно не вплинуть на загальний результат.

З опитаних 91% переконані, що найбільш розповсюдженою формою порушень на виборах стане використання адміністративного ресурсу в інтересах окремих партій чи політиків.

Серед інших порушень експерти виокремили підкуп виборців протягом виборчої кампанії, пряму фальсифікацію результатів виборів при підрахунку голосів або складанні протоколів та застосування санкцій проти суб’єктів підприємницької діяльності, які беруть участь у виборчій кампанії або виступають донорами політиків чи партій.

Крім того, на їхню думку, серед порушень буде також прямий і прихований тиск, погрози переслідування кандидатів або активістів політичних партій, тиск на ЗМІ та махінації зі списками виборців.

На запитання, чи є вибори в Україні реальним механізмом впливу громадян на владу, 41% опитаних висловили згоду з цим затвердженням, 36% – сказали, що в основному не згодні, 8% – зовсім не згодні, 7% – повністю згодні, ще 8% не змогли відповісти на запитання.

Крім того, експертам було поставлене питання про те, що, на їхню думку, найбільше заважає виборам в Україні стати механізмом впливу громадян на владу, при цьому назвати можна було всі фактори, які вони вважали необхідними.

70% експертів вважають, що головним фактором є невимогливість громадян до своїх обранців, 69% – відсутність постійного громадського контролю над обраною владою, 57% – невиконання передвиборних обіцянок, 43% – невідповідність проведення виборів демократичним стандартам.

Опитування проводилося в липні, усього було опитано 140 експертів, з них 43 особи – соціологи й політологи, 28 – журналісти, 71 – представники громадських організацій, 3 – юристи, 2 – політтехнологи, інші представляють інші професії.

Українська Правда