Депутати радять брати з чистою душею хабарі від них

Спостерігачі втомилися рахувати інциденти “підкупу виборців”, а самі депутати радять брати подарунки, але голосувати незалежно від цього.

Зошити і щоденники із символікою партій, портретами благодійників, а також подаровані шкільні форми, дитячі майданчики і стадіони – звичайне явище виборів-2012. Хабарі на виборах чудово влаштовують і кандидатів, і електорат, а спостерігачі втомилися рахувати інциденти “підкупу виборців”, йдеться у сюжеті ТСН. Наприклад, у Макіївці перед виборами піклуються про спортсменів. У Києві будують майданчики і роздають гречку та тонометри, а в Запоріжжі саме напередодні волевиявлення ремонтують двори у спальних районах.

Михайло Охендовський, член ЦВК розповів: “За законом про вибори народних депутатів України, максимальна міра відповідальності, до якої можна притягнути політичну партію, або кандидата в депутати – це оголошення йому попередження. Кількість таких попереджень є необмеженою і не буде підставою для скасування такого кандидата”. Теоретично, у Кримінальному кодексі передбачено покарання за “перешкоджання здійсненню виборчого права, поєднане з підкупом”. Стаття 157-ма передбачає штраф від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів або обмеження чи позбавлення волі до 2 років. Але цей механізм не працює. Якщо вам в обмін на ваш голос пропонували гроші, матеріальні цінності чи послуги на суму меншу ніж 33 гривні, то суд узагалі не прийме вашого позову до розгляду. Навіть ті, хто голосував за такі плутані закони, визнають, що передвиборна корупція цього року захлеснула країну.

Євген Царьков з фракції КПУ розповів: “Продовжується підкуп виборців. Причому як прямий, так і видача бюджетних проектів в країні за свої особисті досягнення, тобто непрямий підкуп. Тому за великим рахунком за це треба притягувати”.

“Якщо людина протестує проти продажних голосувань у Верховній Раді, то людина повинна знайти в собі силу і не продати свій голос підчас парламентських голосувань”, – розповів Остап Семерак з фракції БЮТ.

Володимир Рибак з Партії регіонів радить: “Я завжди кажу – приносять – беріть, не відмовляйтесь, але коли підете туди, подумайте, за кого потрібно голосувати”.

Пересічний виборець переважно не забиває собі голову сумнівами: брати чи не брати. Як на Одещині, де кандидат у депутати Жванія подарував першокласникам шкільну форму. Суд визнав це підкупом і ЦВК оголосила йому попередження. Але батьки маленьких учнів причину покарання не зрозуміли. Отож, ні виборці, ані, тим паче, кандидати, насправді нічого не хочуть змінювати в сучасній системі обміну голосу на шматок хліба.

1 Comment

  1. Дело в том что таике вещи не благословляються господом Лучше заработать 2 грн но кровных чем 1000 но на вранье и коррупции . Уже и так говорят что конец света.

Los comentarios están cerrados.