Вибори 2012: Партії воліють оминати проблематику державно-церковних відносин

КИЇВ – Більшість політичних партій, що згідно соціологічних досліджень можуть потрапити до складу нового парламенту, воліють не виказувати своє ставлення до свободи віросповідання та державно-церковних відносин.

Такий висновок можна зробити на основі аналізу передвиборчих програм, опублікованих на сайті Центральної виборчої комісії України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Ні Партія регіонів, ні партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» не включили положення про відносини держави і церков до офіційних передвиборчих програм, хоча й задекларували свою позицію щодо цього у партійних документах.

Заради об’єктивності слід зазначити, що під час Круглого столу у червні 2012 року обговорювався розділ «Духовно багате, культурно розвинене суспільство» з розширеної програми Об’єднаної опозиції.

“Ми відновимо конституційні принципи свободи совісті та рівності релігійних організацій перед законом, викорінимо практику корумпування і залякування владою церковної ієрархії та політичний тиск на громади віруючих”, – зазначається у програмі партії.

Об’єднана опозиція також проголосила: “Заборонимо приватизацію культових будівель, а також споруд і майна, відчужених свого часу у Церкви, виконаємо зобов’язання, що їх взяла на себе Україна у сфері державно-церковних відносин при вступі до Ради Європи. Не дозволимо використовувати релігійні організації для реалізації політичних цілей інших держав”.

Задля цього представники ВО «Батьківщина» пообіцяли ухвалити низку законодавчих актів, в тому числі і Концепцію державно-конфесійних відносин в Україні.

Свою позицію щодо державно-конфесійних відносин саме у передвиборчій програмі заявила лише Комуністична партія України. Вона задекларувала “підтримку канонічної Православної церкви і віруючих інших конфесій”, що у свою чергу конфронтує з положеннями законодавства про рівність усіх релігійних організацій перед законом.

Партія «УДАР Віталія Кличка» оминула питання духовності та релігії, як у передвиборчій програмі, так і у загальній політичний платформі.

Однак у Донецьку 24 вересня 2012 року під час зустрічі з представниками громадських організацій Віталій Кличко заявив, що його партія дотримується принципу “відділення церкви і держави”. За його словами свобода віросповідання не потребує захисту, бо віра – це особиста справа кожної людини.

Ні партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода», ні партія Наталії Королевської «Україна – Вперед!» не вказують у своїх передвиборчих програмах жодних положень стосовно духовності чи відносин держави і церков.

Останні п’ять років діяльності парламенту та місцевих рад за участі кандидатів з вищеназваних політичних сил дають підстави вже зараз проаналізувати їх ставлення до свободи віросповідання та розвиту державно-конфесійних відносин на партнерських засадах.

Нагадаємо, що вибори до Верховної Ради України сьомого скликання відбудуться 28 жовтня 2012 року. Цього разу кандидати до парламенту обиратимуться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою – за партійними списками та по виборчих округах.

Джерело: http://www.irs.in.ua