Євген Захаров: За “наклеп” судити можуть навіть блогерів і користувачів соцмереж

Введення кримінальної відповідальності за наклеп — це ганебна річ для України. Нас повертають у 1990-ті роки, коли існувала стаття 123 тодішнього Кримінального кодексу, що передбачала позбавлення волі до 5 років за наклеп. Я тоді часто брав участь у захисті журналістів. Притягали до відповідальності тих, хто критикував органи влади і місцевого самоврядування, чиновників. Жодного разу не було доведено умисел у діях журналістів, але декого все одно посадили.

Зараз суспільство більш зріле і більш обізнане. З розвитком інформаційних технологій ми отримуємо все більше інформації. В інтернеті постійно читаємо критичні матеріали про зловживання чиновників. Тепер їх можуть трактувати як наклеп. Хоча його довести дуже важко, але ніхто цього й не робитиме. Просто оголосять критичну статтю наклепом і все. Адже судова система нині повністю підпорядкована виконавчій владі. Причому судити можуть навіть блогерів чи користувачів, які мають власні сторінки в соціальних мережах і поширюють через них якісь відомості про чиновників або депутатів.

Звичайно, існує проблема замовних матеріалів. Але для захисту честі і гідності громадян цілком достатньо нинішніх норм законодавства, які передбачають штрафи і матеріальне відшкодування моральної шкоди. По наклепниках треба бити грошима, саджати до в’язниці за таке не варто.

Крім того, це не відповідає європейським стандартам щодо свободи висловлювань. У жодній країні-члені Раді Європи за останні 15 років не було випадку, щоб журналіста позбавили волі за наклеп. Останній випадок був в Азербайджані кілька років тому, але у 2012 році Європейський суд з прав людини визнав такий вирок порушенням основоположних прав і свобод.

Отже, остаточне ухвалення Верховною Радою змін щодо посилення відповідальності за наклеп буде негативно сприйняте європейським співтовариством і безумовно псуватиме імідж України.

записав Олександр ГУНЬКО

Газета по-українськи