Маршрут: № 1 Від Києва до Світловодська – на байдарці

10 вересня спеціальний кореспондент «Дня» Микола Хрієнко розпочне сплав по Дніпру, щоб дослідити стан берегової лінії ріки

 364 кілометри – за 20 днів. Такі часові та просторові рамки соціально-екологічного дослідницького маршруту, що має назву «Експедиція по Дніпру на «Робінзоні». «Робінзон» – це назва байдарки, на якій Микола Хрієнко реалізовуватиме свій проект.

«Ідея здійснити сплав по Дніпру виникла у мене у 2009 році. Я хочу вивчити ситуацію із захопленням водоохоронної берегової лінії. А це можна зробити лише з човна, тому що з суші підійти до берега не можливо: там все перекрито через приватизацію окремих ділянок, – розповів про свій задум Микола ХРІЄНКО. – Також мене цікавлять люди, які живуть на березі Дніпра. Це величезна ріка, і люди, чия доля пов’язана з Дніпром, – особливі».

Утім, бажання дослідити умови життя людей та самозахоплення, розкрадання і привласнення водоохоронної зони на правому березі Дніпра пов’язане також і з тим, що Микола Хрієнко родом з села Ново-Липове Світловодського району, яке сьогодні знаходиться на дні Кременчуцького моря.

«Я народився і виріс на березі Дніпра, двічі їздив до витоку цієї ріки у Смоленській області. Мене Дніпро цікавить також тому, що це велика частина мого минулого. З іншого боку Дніпро – це стратегічна ріка. І люди, які живуть на її берегах, найкраще розкажуть про ті зміни, що з нею відбуваються», – переконаний журналіст.

Микола Хрієнко має величезний досвід виконання дослідницьких експедицій, зокрема, територією України. Як кореспондент газети «Радянська Україна» він двічі сплавлявся по Дніпру на байдарках – у 1978 і 1979 році у складі студентської екологічної експедиції. Після того тричі самостійно пройшов з Києва до Світловодська – двічі пішки й один раз на лижах. Всього Микола Хрієнко виконав 24 піших одиночних та групових походи.

 За перебігом експедиції слідкуйте на шпальтах «Дня».

 Вікторія СКУБА, «День»