У Києві зростає активність громадян щодо проведення мирних зібрань

На запит “Майдан-Моніторингу” Київська міська державна адміністрація повідомляє:

ВИКОНАВЧИЙ ОРГАН КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

(КИЇВСЬКА МІСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ)

 ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ 3 ПИТАНЬ ВНУТРІШНЬОЇ

ПОЛІТИКИ ТА ЗВ’ЯЗКІВ З ГРОМАДСЬКІСТЮ

01001,  м.Київ-1, вул. Хрещатик,  44,  тел.(044)  279-55-97

     

       30.08.2012_________________ _____051-1880

      на №_________________від _________________

      Гр. Северину О.

                                                     Управління інформаційного забезпечення та 

                                                    доступу до публічної інформації

Щодо питань, пов’язаних

з проведенням мирних зібрань                                                      

На виконання доручення першого заступника керівника апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) А.Почтарьова від 27.08.2012 № 009-1965 (з) у Головному управлінні з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю виконавчого органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянуто Ваше звернення від 23.08.2012  №7/12-103.          

За результатами розгляду інформуємо, що протягом першого півріччя 2012 року до виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надійшло 1119 письмових повідомлень щодо проведення масових заходів у місті Києві.

Відповідно до ст. 39 Конституції України «громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування».

Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Протягом звітного періоду до судових органів було підготовлено  5 позовних заяв про обмеження реалізації права на проведення масових заходів  (із них 3 позовні вимоги – задоволено повністю, 1 позовну вимогу – задоволено частково,  1 позовну вимогу –  залишено без розгляду).

 Начальник                                                                                              М.Хонда

*****

Для порівняння:

Протягом 2010 року КМДА отримала 2086 повідомлень про проведення мирних зібрань, протягом 2011 – 1841.

У 2010 році КМДА 26 разі зверталася до суду щодо обмеження права на мирні зібрання і в 25-ти випадках позовні вимоги було задоволено. У 2011 відповідні показники складають 21 та 19.

 Зрозуміло, що з наближенням жовтневих виборів до Верхоради відповідна активність щодо проведення мирних зібрань має лише збільшитися.