Національний університет «Львівська політехніка»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою

Львівська обласна державна адміністрація

Львівська обласна рада

Всеукраїнська газета «День»

Товариство української культури «Калина», Карелія

Народний дім «Просвіта» Львівської політехніки

Дата і час: 3 жовтня 2012 року о 15.00 год.

Місце проведення:Актова зала головного корпусу

Національного університету «Львівська політехніка»,

вул. Степана Бандери, 12, II-й поверх.

Ювілейна академія : «Сандармох. Пам’ять. 75 років Великого Терору»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) спільно з Карельською республіканською громадською організацією «Товариство української культури «Калина» проводить Ювілейну академію з нагоди 75-х роковин розстрілів української інтелігенції в урочищі Сандармох.

Сотні видатних науковців, діячів культури, духовних лідерів і просто подвижників українського національного духу було розстріляно у Сандармосі: Лесь Курбас, Микола Зеров, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Марко Вороний і багатьох інших видатних українців.

Лише через 60 років, у липні 1997 року, дослідником Юрієм Дмитрієвим та представником товариства «Меморіал» Веніамином Іофе в урочищі Сандармох було виявлено місця масових розстрілів і поховань жертв політичних репресій – понад 360 розстріляних ям.

Відтоді розпочалась історія оформлення території в історично-меморіальне кладовище. У 2005 році в урочищі Сандармох було відкрито пам’ятник – Козацький Хрест «Убієнним синам України». Визначальну роль у цій справі взяла на себе Карельська республіканська громадська організація «Товариство української культури «Калина» на чолі з Ларисою Скрипниковою. Як згадує п. Скрипникова, «Товариство «Калина» зайняло принципову позицію щодо цього питання і члени правління одноголосно вирішили, що увіковічення пам’яті невинно убієнних синів і дочок України на території Карелії – справа нашої честі».

Ірина Ключковська, директор МІОКу зазначає: «Львівська політехніка одна з перших вшанувала пам’ять замордованих у Сандармоху ще у 1997р. Сьогодні у рік відзначення 75 років Великого Терору ми продовжуємо започатковану традицію. Хочемо, щоб українське суспільство знало світочів української нації що були замордовані в урочищі Сандармох й тих, що віднайшли й повернули для української нації місце української Катині. Наш обов’язок – зробити все можливе, щоб прийдешні покоління ніколи не забули ці трагічні сторінки нашої спільної історії».

У Ювілейній академії візьмуть участь:

Юрій Бобало – ректор Національного університету «Львівська політехніка», професор

Лариса Скрипникова – Почеснаголова правління Карельської республіканської громадської організації «Товариство української культури «Калина»;

Юрій Дмитрієв – дослідник, редактор Карельської республіканської «Книги пам’яті» жертв політичних репресій та секретар комісії з реабілітації жертв політичних репресій;

Сергій Колтирін – директор краєзнавчого музею міста Медвежегорська, Карелія.

До участі запрошено:

Михайла Костюка – голову Львівської обласної державної адміністрації

Олега Панькевича – голову Львівської обласної ради

Андрія Садового – міського голову Львова

За додатковою інформацією просимо звертатися до Марії Галік

за тел. 258-01-51 чи на email:press@miok.lviv.ua

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.