Євген Сверстюк: «Підкуп на виборах — найбільша біда українців»

Відомий громадський діяч, дисидент, філософ Євген Сверстюк найбільшою бідою українців на сьогодні вважає підкуп на виборах. Про це він заявив 2 жовтня у Луцьку під час презентації ініціативи «Першого грудня».

На зустрічі з волинянами Сверстюк назвав тих, хто продає свій голос за гроші, «купленими баранами». «І біда навіть не в тому, що якийсь хитрий чоловік роздає 1% того, що він украв. Біда в тому, що коли він стане наверху, то робитиме те саме, живитиме корупцію, і замкнене коло буде міцнішати», — говорить він.

Тож українці, переконаний дисидент, мають зрозуміти, що самі вирішують свою долю, і прийти на вибори з цією ідеєю. На його думку, ще однією великою проблемою українського суспільства є страх. «Люди залякані протягом кількох поколінь. Наші люди бояться, навіть самі не знаючи чого. Не бояться тільки люди з відкритою душею, з відкритим серцем… Тому головне, щоб люди ожили, щоб кожен зрозумів, що він є господарем на своїй землі».

Також колишній політв’язень зауважив, що досі в Україні залишились «ті ж самі совки, раби, стукачі, агенти платні і безплатні». Проте більшість українців, на його думку, все ж відчуває, що «далі так жити не можна», але людям треба підказати, як діяти. Одним із хорошим прикладів такої Євген Олександрович вважає ініціативу «Першого грудня».

«Усі відчувають, що втікати зі своєї землі в чужу країну, де вони не потрібні, — це не є вихід. Що треба наводити лад у своїй країні. Ніхто не стає багатим, тому що думає про багатство. Дух живить життя. Ініціатива «Першого грудня» власне і нагадує нам про цю просту істину. Треба думати про вищі речі, робити все для спільного добра і щоб уникнути спільної журби», — підсумував пан Сверстюк.

Довідка:

Євген Олександрович Сверстюк народився 1928 року у селі Сільце, нині Горохівського району Волинської області. Свого часу здобув науковий ступінь доктора філософії, є головним редактором газети «Наша віра», президентом Українського пен-клубу. Автор одного з найважливіших текстів українського самвидаву — «З приводу процесу над Погружальським». Політв’язень радянського режиму.

Ініціативна група «Першого грудня» створена в 20-у річницю референдуму. До її складу входять чільні представники національної інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Семен Глузман, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Ініціативна група «Першого грудня» вбачає своєю місією встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях, і які сьогодні є затребуваними українським суспільством.

Контакти:
contact@1-12.org.ua
тел.: +380 63 628-68-69