Олексій Мазур: «Україна – для… тарганів!»

До безлічі роками не вирішуваних місцевою владою житлово-комунальних проблем дев’ятиповерхівки по вул. Героїв Сталінграда, 138, яка входить до відомчого житла збанкрутілого тресту «Дніпроспецбуд», додалася ще нова. Точніше, давно забута, як здавалося, назавжди, стара. Після майже десяти років відсутності повернулися таргани. Та ще й у небаченій до того кількості. Вони повсюди. Найбільше їх – на сміттєпроводі. Вони лазять по коридорах, помешкання ж стали для них як свої рідні. Тут вони всюди: на кухнях, у ваннах, спальнях. Гидкі творіння повзають по столах, стінах, стелях, телевізорах.

Причому характерна деталь: якщо раніше з ними можна було якось боротися, то тепер нова генерація не піддається впливу жодного зі всього відомого арсеналу хімічних речовин. Складається враження, що організми новоявлених прусаків виробили універсальну протиотруту на всі випадки життя. Єдиним ефективним засобом протидії незваним гостям видається різкий, і що важливо, несподіваний для потенційної жертви, удар капцем зі всієї дурі.

Звернення до ЖЕКу відомчого тресту за традицією не дали жодного результату. Такою самою надзвичайно толерантною до тарганів відповіддю «ощасливили» жителів багатоповерхівки в санстанції, Бабушкінському рай- та Дніпропетровському міськвиконкомах. Мовляв, ви відомчі, ми вас не обслуговуємо, отже вирішуйте свої проблеми самі. І це незважаючи на наявні рішення судів, виграних активістами боротьби за комунальний добробут як у триклятого треста-банкрута та його ЖЕКу, так і міськаради, згідно з якими міську раду зобов’язують прийняти відомче житло у комунальну власність, а ЖЕК – надавати всі житлово-комунальні послуги в потрібній кількості і належної якості.

Тоді люди вирішили звернутися на «гарячу лінію» голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула. Розповіли про проблему, а у відповідь почули запевнення її вирішення у якомога коротші терміни з обов’язковим письмовим звітом про зроблене.

Завітного послання очікували недовго. Отримали його вже за тиждень. На звернення до губернатора відповіла… «улюблениця» жителів відомчого житла – начальниця ЖЕКу «Дніпроспецстроя» Таміла Гарькава. У листі (03.12.12 № ма-011/01) , що надійшов від Бабушкінської райради, вона значилася виконавицею. А сам папірець був підписаний заступником голови районної у місті ради М.І. Кагіяном:

«На звернення… на гарячу лінію Олександра Вілкула щодо проведення робіт з дезінфекції сміттєзбиральника, повідомляємо.

Даний житловий будинок знаходиться на балансі ВАТ «Дніпроспецбуд» та обслуговується ЖЕУ ДП ВАТ ДПС.

За повідомленням керівництва підприємництва, очищення сміттєзбиральника від сміття здійснюється двірником щоденно, НАЯВНОСТІ ТАРГАНІВ НЕ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ. Роботи з дезінфекції сміттєзбиральника будуть проведені до 05.12.12.р.»

Сміттєзбиральник кишить тарганами, до нього підійти неможливо. Від неймовірної кількості прусаків підлога хрустить. Але згідно з отриманої відповіді, така жахлива картина – лише плід хворобливої уяви мешканців будинку. Само собою, не було проведено і обіцяних робіт з дезінфекції.

Після такого «облому» від губернатора, люди знову зателефонували на його «гарячу лінію» з тими самими проблемами, тільки вже з констатацією абсолютної даремності і безпорадності самої «лінії». Одначе повторної відповіді не дочекалися. «Друг тарганів» був призначений віце-прем’єром у новому складі Кабміну.

І на останок застереження: якщо якимось дивом десь в урядовому будинку випадково буде побачений тарган, а то й з цілою веселою компанією, знайте – прусаки завітали в гості до свого захисника. Принаймні в Дніпропетровську у цієї повзучої нечисті від губернатора лишилися виключно добрі і надзвичайно теплі згадки.

Як повідомляють, в новому уряді на посаді віце-прем’єра Олександр Вілкул якраз займатиметься питаннями інфраструктури, регіонального розвитку, будівництва ну і, що особливо радісно для всіх прусаків країни – проблемами житлово-комунального господарства. Іншими словами: «Україна – для тарганів!».

Р.S. Тим часом новий віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул має намір на новій посаді приділяти особливу увагу реалізації програми Доступне житло. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Дніпропетровської обласної державної адміністрації з посиланням на слова самого Вілкула.

На думку віце-прем’єр-міністра, однією з ключових складових розвитку країни, що підвищують її конкурентоспроможність, є створення сучасної інфраструктури.

“Це стосується будівництва доріг, об’єктів соціальної сфери, створення сучасної системи комунікацій і транспорту… У сфері ЖКГ це, перш за все, модернізація систем тепло- і водопостачання, впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення якості комунальних послуг”, – сказано в повідомленні з посиланням на Вілкула.

Олексій Мазур, журналіст

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair