Наталка Зубар: “Парашутка” в штопорі

Історія про те, як ведуть до банкрутства унікальний інститут заради шматка кримського узбережжя.

В Феодосії існує єдиний в країні заклад, який випускає парашутну техніку – державне підприємство «Науково-дослідний інститут аероупружних систем» (в народі – «Парашутка»). Цей заклад є унікальним не тільки в спеціалізації – він неодноразово фігурував в владних звітах, як один з найбільших боржників по зарплаті в країні. За підсумками 2010 року він займав почесне 7 місце по країні з боргом по зарлаті в 6,277 млн грн. Зараз борг складає 5,241 млн. грн.  Прокуратура повідомляє про існування станом на 19 жовтня 2012 року 207 виконавчих проваджень про стягнення заборгованості з інституту, або в середньому – 28 тисяч гривень на людину.

Призначений виконувачем обов’язків. директора в грудні 2011 року Анатолій Деркач в березні 2012 на засіданні урядової комісії заявляв «Хтось свідомо веде інститут до банкрутства» (це стаття в урядовій газеті Криму), а присутній на нараді прокурор АРК В.Павлов заявив, що з цього приводу відкрита карна справа. Там же мер Феодосії О.Бартенев казав про плани відродження інституту.

За останній рік вдалося погасити велику частину боргу, підприємство працює, має замовлення, в основному, від Міністерства Оборони. Зараз співробітники інституту отримують поточну зарплату, але на погашення старих боргів гроші в державну виконавчу службу перераховуються нерегулярно.

Людмила Корольова, яка вийшла на пенсію в 2008 році з боргами по зарплаті, 26 березня 2009 року отримала судове рішення, яке зобов’язувало інститут виплатити їй кошти. Однак виконання рішення суду вона домагалася аж три роки і отримала гроші тільки 23 квітня 2012 року.

При тому згідно ст. 117 Кодексу Законів про Працю, їй мають виплатити пеню за роки затримки за виплату зарплати. Людмила виграла суди всіх інстанцій стосовно цього, і по ходу безкінечної судової тяганини в судових рішеннях побачила те, чого не знали співробітники інституту. З одного рішення суду по її справі стало ясно, що 28 квітня 2012 року керівник інституту А.Деркач подав позов про банкрутство підприємства і господарський суд Криму почав справу про банкрутство.

Коли про це стало відомо і люди побачили  згадки про банкрутство в судових документах, в інституті були проведені збори і людям було повідомлено, що банкрутство планується фіктивне. Як продадуть базу, так і відкличуть позов про банкрутство.

Співробітники підприємства, яким боргує інститут за роки невиплаченої зарплати, вважають, що головною метою банкротства є продаж… так, це Крим, що це ще може бути, крім узбережжя моря? Йдеться про продаж бази відпочинку інституту «Прибой», яка зручно розташована прямо на березі моря під горою Карадаг в Коктебелі (адреса – вул.Набережна, 14а) і займає площу 8,26 гектарів. Скільки це коштує за ринковою вартістю здогадуйтеся самі.

Співробітників може і би не хвилювала б та база, якби вони не бачили в цих спробах банкрутства спосіб «поховати» назавжди борги їм та іншим кредиторам.

Згідно діючого мораторію №2864 відчуження і ліквідація державних підприємств заборонена. 19 січня 2013 року набуває чинності закон про банкрутство, який вже дозволятиме таке. Інститут зараз працює навіть у вихідні, в нього багато замовлень. Борги перед Пенсійним фондом, за воду та електрику інституту мали бути списані згідно закон про списання боргів підприємствам військово-промислового комплексу.

Зараз інститут, хоча і отримує гроші за виконані роботи, знову не платить зарплату співробітникам, повідомляючи, що гроші автоматично йдуть державній виконавчій службі. Яка при тому теж не перераховує гроші боржникам. Суди спихують все на державну виконавчу службу. Коло замкнулося.

Людмила Корольова вважає, що це не поодинокий випадок, а типова схема доведення державних підприємств до банкрутства «чтобы прихватизировать,то есть забрать очень многие объекты».

Людмила Корольова каже: «Сейчас долги должны были списать.  Выплачено в ОГИС 2.600.000,на предприятии работникам давали зарплату,так уже намного меньше долгов осталось.  Какое уже может быть банкротство?»

Співробітники, яким боргує інститут, і які виграли всі суди, всіма можливими способами домагаються виплати боргів. Вони зверталися у всі інстанції, отримали гори відписок, але більша частина боргу перед ними не погашена. Вони бояться, що після набуття початку дії закону про банкрутство інституту швиденько ліквідують, базу відпочинку продадуть приватним інвесторам, які давно стоять в черзі, а грошей вони не побачать.

Вони не отримують ніякої підтримки своїх законних вимог в прокуратурі та інших органах влади. І що їм залишається робити? А ви як думаєте, читачі?

Наталка Зубар

ПС. В нас є біля 50 сторінок сканів судових рішень і всяких відписок державних органів по цій справі.

Acerca de Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

2 Comments

  1. А парашутик то в кольорах державного прапора нашого північного сусіда….

Los comentarios están cerrados.