Дзеркалу Тижня: Як НЕ треба писати про мирні зібрання

Редакції Дзеркала тижня

01010, Київ-010 , вул. Московська 19/1

На підставі ст.40 Конституції України, Закону України “Про звернення громадян”

26 лютого 2013р.

№7/13-40

 Шановні пані та панове,

 Висловлюючи від себе особисто та від Інформаційного центру “Майдан Моніторинг”, який здійснює моніторинг дотримання в Україні політичних прав і свобод, щиру повагу до “Дзеркала Тижня”, як до провідного інформаційного аналітичного видання України, хотів би привернути Вашу увагу до випадку некоректного подання суспільно-важливої інформації.

 24-го лютого 2013 року на інтернет-сторінці “ДТ” (принаймні в російськомовній версії) було вміщено (http://zn.ua/UKRAINE/meriya-simferopolya-ne-razreshila-medzhlisu-provodit-tradicionnyy-traurnyy-miting-18-maya-117601_.html) матеріал під назвою Мэрия Симферополя не разрешила меджлису проводить традиционный траурный митинг 18 мая“, у першому абзаці якого також стверджується таке: Исполком Симферопольского горсовета не дал разрешения меджлису крымскотатарского народа на проведение 17 и 18 мая традиционных траурных мероприятий, посвященных памяти жертв депортации крымских татар.

 Не заперечуючи факту негативного ставлення сімферопольської міської влади до ініціативи проведення вказаного заходу, прошу звернути увагу на некоректність викладення інформації про цей факт. Згідно з Конституцією України (ст.39), в Україні діє повідомлювальний, а не дозвільний принцип реалізації права мирних зібрань, для проведення мирного зібрання ініціатор має просто надіслати до органу місцевого самоврядування чи органу виконавчої влади “завчасне сповіщення”, не потребуючи, натомість, жодного “дозволу”. Відповідно, органи місцевого самоврядування не мають жодних повноважень “дозволяти” чи “не дозволяти” проведення мирних зібрань.

 Відтак, використання засобами масової інформації таких фраз і термінів як “влада не дозволила” провести мирне зібрання, “недозволені зібрання”, “несанкціоновані” чи то “санкціоновані” зібрання тощо, не сприяє об’єктивному інформуванню суспільства, його правовій освіті та формуванню у постсовецькій країні громадянської свідомости, та є, у грунті речей, дезінформацією, попри всі можливі добрі наміри автора та конкретного ЗМІ.

 Враховуючи вищевикладене і сподіваючись, що вказаний випадок є і залишиться поодиноким для такого поважного видання як “ДТ”, прошу Вас вжити заходів для унеможливлення подібного у майбутньому та письмово повідомити мене про вжиті редакцією заходи.

 Заздалегідь вдячний за Вашу увагу до цього звернення, за розуміння ваги питання, за конструктивну співпрацю і за відповідь, яку прошу надіслати на наведену адресу відповідно до закону. Вашу відповідь буде належно оприлюднено.

 

Олександр Северин, к.ю.н.,

правовий радник ІЦ “Майдан-Моніторинг”