Міжнародна Амністія: Саміт Україна-ЄС: Україна має вирішити проблеми з правами людини

ПРЕС-РЕЛІЗ

21 лютого 2013

Саміт Україна-ЄС: Україна має вирішити проблеми з правами людини

 ЄС та держави-члени мають переконатися у готовності України вирішити серйозні проблеми з правами людини, якщо країна хоче реалізувати свої прагнення щодо Угоди про асоціацію, зони вільної торгівлі та візової лібералізації з ЄС, заявила Amnesty International напередодні саміту Україна-ЄС.

 “Тільки відповідність європейським і міжнародним стандартам з прав людини може привести до більш тісної політичної асоціації та економічної інтеграції з Європейським Союзом”, – сказала Тетяна Мазур, виконавчий директор Amnesty International в Україні.

 “Урядові все ще потрібно вжити необхідних заходів, щоб захистити людей в Україні від тортур і дискримінації на основі сексуальної орієнтації. Також країна має убезпечити біженців та шукачів притулку від повернення до країн, де вони можуть зіткнутися з серйозними порушеннями прав людини, включаючи катування”.

 [Тортури та інші види жорстокого поводження]

 Михайло Бєліков, шахтар на пенсії, був підданий тортурам і зґвалтований співробітниками міліції в Донецьку 17 червня 2012 року. Він розповів Amnesty International, що він пив пиво в парку, коли четверо міліцейських затримали його та доставили до опорного пункту міліції Петровського району, де згодом зґвалтували міліцейським кийком.

 “Ми задокументували численні випадки застосування тортур та інших видів жорстокого поводження, які підкріплюються загальною атмосферою безкарності. Щоб зупинити цю ганебну практику, українська влада повинна гарантувати, що Державне бюро розслідувань, створене відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу,  стане незалежним механізмом для ефективного розслідування всіх заяв про катування і жорстоке поводження з боку міліції” – сказала Мазур.

 [Мігранти, біженці та шукачі притулку]

 19 жовтня, як повідомляється, російського опозиційного активіста Леоніда Развожаєва було викрадено представниками російських правоохоронних органів з Київського офісу організації HIAS, куди він звернувся за допомогою щодо надання притулку. Після примусового повернення в Росію, він зазнав тортур.

 “Влада повинна належним чином виконувати зобов’язання країни в рамках Конвенції про статус біженців, Конвенції проти катувань та Європейської конвенції про права людини, отже, запобігати всім випадкам повернення людей до країн, де існує ризик серйозних порушень прав людини, включаючи катування”, – сказала Мазур .

 [Права ЛГБТ]

 У жовтні 2012 року законопроект № 8711 (наразі 0945), який забороняє “пропаганду гомосексуалізму”, був прийнятий у першому читанні. У разі набуття чинності, він порушуватиме право на свободу вираження для ЛГБТ спільноти та міжнародні зобов’язання країни.

 «Європейський Союз є спільнотою, яка поважає різноманітність і права кожної людини. Тому будь-яка подальша інтеграція з ЄС вимагатиме від українських лідерів діяти в інтересах всіх українських громадян, включаючи геїв, лесбійок, бісексуалів і трансґендерних людей.”

 Для отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Богдана Овчарука, Спеціаліста з роботи зі ЗМІ та комунікацій Amnesty International в Україні за телефонами +38 (044) 272 28 42, +38 (067) 551 69 44 або за e-mail: b.ovcharuk@amnesty.org.ua.

Інформаційна довідка. Amnesty International — всесвітній рух, що об’єднує понад 3 мільйони людей із більш ніж 150 країн і регіонів, які виступають за припинення грубих порушень прав людини. Amnesty International прагне забезпечити кожній людині можливість користуватися всіми правами, проголошеними у Загальній декларації прав людини та інших міжнародних правозахисних документах. Amnesty International в Україні проводить кампанії проти тортур та безкарності міліції в Україні, за скасування смертної кари в Білорусі та за припинення дискримінації в Європі.