Як екс-президент Польщі дивиться на українських і польських героїв

Екс-президент Польщі Олександр Квасневський вважає, що полякам та українцям в історичній політиці варто використовувати досвід німецько-французького діалогу, коли обидві сторони мають різні інтерпретації тих самих фактів. Наприклад, сказав він, Бандера використовував методи терору, котрих не цуралися й польські герої, що є «світлими постатями» для поляків.

Екс-президент Польщі Олександр Квасневський 22 лютого взяв участь у презентації книжки польського політика Павла Коваля «Між Майданом та Смоленськом». Значна частина книжки присвячена подіям в Україні, тож розмова Квасневського з присутніми на презентації польськими політиками, експертами й журналістами точилася навколо українських проблем, зокрема історії, повідомляє Радіо Свобода.

Квасневський із розумінням ставиться до того, як українці оцінюють своє історичне минуле. Він говорить, що «віссю польсько-українських відносин не можуть бути трагічні сторінки минулого двох сусідніх народів».

«Я, наприклад, вважаю, що скільки б ми не старалися, та сприйняття Бандери в Польщі і в Україні буде різне. Для нас це терорист, злочинець і український націоналіст, а для українців, особливо в Західній Україні, — це борець за незалежність України, який використовує тогочасну політичну кон’юнктуру, а водночас він застосовує методи терору, яких не цуралися й польські герої, до яких ми ставимося як до світлих постатей нашої історії», — пояснив свою позицію один із чільних політичних діячів Польщі.

За словами Квасневського, полякам та українцям в історичній політиці варто використовувати досвід німецько-французького чи німецько-польського діалогу: «У такому діалозі, — каже він, — є місце на правду, факти та, водночас, і на різні інтерпретації подій минулого».

Квасневський відповів на запитання польської журналістки про те, чи поляки мають кращу пам’ять про трагічне минуле, ніж українці. «Тут не йдеться про пам’ять, я маю на увазі вразливість. Йдеться, так би мовити, про шкіру. У цьому випадку ми маємо делікатнішу шкіру, ніж вони, тому що їхню шкіру дубасили протягом десятків років», — сказав польський президент.

Як відомо, цього року на політичному рівні в Польщі широко обговорюється тема польсько-українського конфлікту часів Другої світової війни і після неї, зокрема у зв’язку із 70-ми роковинами трагічних подій на Волині. Нагадаємо, що у 1942—1947 роках точилася Друга польсько-українська війна, яка розгорнулася в рамках Другої світової війни. Війна йшла за українські території, які до 1939 року входили до складу Польщі (Холмщину, Волинь, Галичину), на яких українці хотіли створити власну державу, а поляки бажали відновлення довоєнних кордонів. Проте питання кордонів вирішилося після Другої світової без участі українців і поляків, після чого комуністична влада Радянського Союзу та Польщі насильно змінила етнічну конфігурацію західноукраїнських та східнопольських територій.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Acerca de Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.

1 Comment

  1. Що там не кажіть, а Пілсудський вже точно був терористом, бандитом, грабіжником.

Los comentarios están cerrados.