Суд у справі ЄЕСУ перенесено на 21 травня

Розгляд справи щодо ЄЕСУ Київський районний суд міста Харкова переніс на 10:00 21 травня. Таке рішення сьогодні ухвалив суддя Костянтин Садовський обґрунтовуючи це тим, що у судовому засіданні немає лідера опозиції Юлії Тимошенко.

Між тим захисники нагадали судді, що позиція захисників щодо цієї справи залишається незмінною – справа має бути негайно закритою. Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко підкреслив, що Юлія Тимошенко просила закрити цю справу за її клопотанням за умови її відсутності, а незакриття цієї справи є порушенням не лише українського законодавства, а й пункту №4 7-го протоколу Європейської конвенції прав людини.

«Непотрібно давати оцінку доказам. Присутність Юлії Тимошенко не є обов’язковою, справа має бути закрита без її участі», – сказав Власенко. Він також заявив, що лідер опозиції навіть теоретично не може бути суб’єктом тих злочинів, які їй інкримінують, оскільки у той час вона не мала відношення до корпорації ЄЕСУ, а працювала народним депутатом.

Захисник нагадав, що Генеральна прокуратура України та судові органи свого часу неодноразового визнавали необґрунтованість цих обвинувачень, а понад 50 суддів двох палат Верховного суду України 11 листопада 2005 року прийняли ухвалу щодо закриття кримінальної справи проти Юлії Тимошенко за відсутності у її діях складу злочину. Інший захисник лідера опозиції Олександр Плахотнюк зазначив, що «немає ніяких перешкод, аби розглянути це клопотання саме на цій стадії».

Захисники також висловили своє обурення з приводу того, що прокурори на судовому засіданні перебувають у цивільному одязі. «Прокуратура не у формі. Можливо прокурори соромляться її і захист це тільки тішить», – зазначив Власенко. Він також попросив Костянтина Садовського зробити зауваження представникам обвинувачення.